Johansson tar över – om Löfven blir sjuk i corona

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Justitieminister Morgan Johansson (S) och statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Om Stefan Löfven skulle insjukna i corona och inte ha möjlighet att utföra sitt uppdrag som statsminister ersätts han av justitieminister Morgan Johansson (S). 

Att det inte är den vice statsministern Isabella Lövin (MP) som kliver in som ställföreträdande statsminister är en nyordning som Stefan Löfven införde efter valsegern 2014.

I flera länder har högt uppsatta politiker eller deras anhöriga smittats av coronaviruset. I Sverige finns inga kända fall bland framträdande politiker, men smittofall har uppdagats i regeringskansliet. 

Om Stefan Löfven skulle smittas och inte längre kunna utföra sitt uppdrag som statsminister kommer han ersättas av justitieminister Morgan Johansson. 

Förklaringen är att Morgan Johansson är det statsråd som suttit längst tid som minister. Innan han tog plats i Stefan Löfvens regering 2014 var han folkhälsominister i regeringen Persson 2002 till 2006.

Valde bort Romson

Att det inte är den vice statsministern som kliver in och tar över om statsministern blir allvarligt sjuk eller av någon anledning inte kan fullgöra sitt uppdrag uppdagades ett knappt år in på Stefan Löfvens första mandatperiod. Det var när Stefan Löfven blev hastigt sjuk och fördes akut med ambulans till sjukhus efter en resa till Etiopien i juli 2015. 

Det var Dagens Nyheter som då avslöjade att Löfven tagit bort funktionen som ställföreträdande statsminister från den vice statsministern, vilket enligt DN berodde på att S inte ville att den dåvarande vice statsministern Åsa Romson och Miljöpartiet skulle ges den rollen. Istället var det dåvarande utrikesministern Margot Wallström som hade uppdraget att ersätta Löfven. 

– Stefan Löfven har inte utsett någon ställföreträdare. Eftersom ingen särskild ställföreträdare utsetts är det det av de tjänstgörande statsråden som har tjänstgjort längst som fullgör hans uppgifter, sa Hans Dahlgren, som då var statsministerns statssekreterare, till DN. 

Kritik från oppositionen

Upplägget gav då upphov till viss uppståndelse, och även kritik från oppositionen, som krävde svar på varför Stefan Löfven ändrat på den ordning som tidigare gällt utan att informera om det. 

Justitieminister Morgan Johansson (S). Hans första ministerpost var som folkhälsominister i Göran Perssons regering 2002-2006.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Morgan Johansson är efter drygt fem år som landets justitieminister ett av regeringens mer kända statsråd. Han har också gjort sig känd som en debattskicklig och stridbar politiker under åren, inte minst på sociala medier som Twitter.

Skulle även Morgan Johansson ha förhinder är det näringsminister Ibrahim Baylan (S) som står näst på tur att kliva in som ställföreträdande statsminister.

Isabella Lövins svar på frågan många ställer sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.