Nu är migrationsminister Morgan Johansson, S, beredd att strama åt flyktingpolitiken ännu mer. Foto: Janerik Henriksson/TTNu är migrationsminister Morgan Johansson, S, beredd att strama åt flyktingpolitiken ännu mer. Foto: Janerik Henriksson/TT
Nu är migrationsminister Morgan Johansson, S, beredd att strama åt flyktingpolitiken ännu mer. Foto: Janerik Henriksson/TT
– Vi kommer styra mot det lägsta scenariot eller under det, säger Morgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson/TT– Vi kommer styra mot det lägsta scenariot eller under det, säger Morgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson/TT
– Vi kommer styra mot det lägsta scenariot eller under det, säger Morgan Johansson. Foto: Marcus Ericsson/TT
Gränskontroller på Kastrup. Foto: Fritz SchibliGränskontroller på Kastrup. Foto: Fritz Schibli
Gränskontroller på Kastrup. Foto: Fritz Schibli

Johansson: "Så höga tal kan vi inte klara"

Publicerad

140 000 flyktingar kan komma till Sverige i år.

Nu är migrationsminister Morgan Johansson, S, beredd att strama åt flyktingpolitiken ännu mer.

– Vi kommer styra mot det lägsta scenariot eller under det. Ser vi att siffrorna börjar stiga får vi göra mer, säger han.

Det var vid lunchtid på torsdagen som Migrationsverket kom med sin nya prognos över antalet asylsökande under 2016.

Myndigheten har ett huvudscenario med 100 000 flyktingar, två andra scenarior är 70 000 eller 140 000 flyktingar.

När Morgan Johansson kommenterade prognosen vid en pressträff i Rosenbad på torsdagseftermiddagen var han tydlig med att Sverige i nuläget inte klarar av det högsta scenariot.

– Så höga tal kan vi inte klara i Sverige. Så långt innan dess får vi i så fall vidta ytterligare åtgärder. Vi kommer styra mot det lägsta scenariot eller under det, säger Morgan Johansson.

I nuläget kommer omkring 700 asylsökande i veckan till Sverige, men mycket tyder på att den siffran kommer öka när väderförhållandena förbättras i vår.

– Trycket mot EU kommer vara högre. Det är en viktig signal mot oss - den här krisen är på inte sätt över utan vi befinner oss mitt i den, säger Morgan Johansson.

Gränskontroller förlängda

Han anser att Migrationsverket nu bör använda vintermånaderna till att komma i kapp situationen och försöka få fram ytterligare boenden för att minska tätheten på asylboendena.

Samtidigt har regeringen i dag förlängt de kontroversiella gränskontrollerna med ytterligare 30 dagar.

– Politiken ligger fast och id-kontrollerna kommer vara kvar så länge vi behöver dem, säger Morgan Johansson.

Migrationsverket bedömer att flyktingkrisen kommer kosta omkring 59 miljarder kronor under 2016. Morgan Johansson har ännu inget konkret svar på hur kostanden ska finansieras:

– Vi har en ganska god tillväxt och en nedgång på arbetslösheten. Det här måste tas inom ramen av den växande ekonomin, men vi får diskutera den saken med finansministern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag