Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johansson: "Så höga tal kan vi inte klara"

Nu är migrationsminister Morgan Johansson, S, beredd att strama åt flyktingpolitiken ännu mer.
Foto: Janerik Henriksson/TT
– Vi kommer styra mot det lägsta scenariot eller under det, säger Morgan Johansson.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Gränskontroller på Kastrup.
Foto: Fritz Schibli

140 000 flyktingar kan komma till Sverige i år.

Nu är migrationsminister Morgan Johansson, S, beredd att strama åt flyktingpolitiken ännu mer.

– Vi kommer styra mot det lägsta scenariot eller under det. Ser vi att siffrorna börjar stiga får vi göra mer, säger han.

Det var vid lunchtid på torsdagen som Migrationsverket kom med sin nya prognos över antalet asylsökande under 2016.

Myndigheten har ett huvudscenario med 100 000 flyktingar, två andra scenarior är 70 000 eller 140 000 flyktingar.

När Morgan Johansson kommenterade prognosen vid en pressträff i Rosenbad på torsdagseftermiddagen var han tydlig med att Sverige i nuläget inte klarar av det högsta scenariot.

– Så höga tal kan vi inte klara i Sverige. Så långt innan dess får vi i så fall vidta ytterligare åtgärder. Vi kommer styra mot det lägsta scenariot eller under det, säger Morgan Johansson.

I nuläget kommer omkring 700 asylsökande i veckan till Sverige, men mycket tyder på att den siffran kommer öka när väderförhållandena förbättras i vår.

– Trycket mot EU kommer vara högre. Det är en viktig signal mot oss - den här krisen är på inte sätt över utan vi befinner oss mitt i den, säger Morgan Johansson.

Gränskontroller förlängda

Han anser att Migrationsverket nu bör använda vintermånaderna till att komma i kapp situationen och försöka få fram ytterligare boenden för att minska tätheten på asylboendena.

Samtidigt har regeringen i dag förlängt de kontroversiella gränskontrollerna med ytterligare 30 dagar.

– Politiken ligger fast och id-kontrollerna kommer vara kvar så länge vi behöver dem, säger Morgan Johansson.

Migrationsverket bedömer att flyktingkrisen kommer kosta omkring 59 miljarder kronor under 2016. Morgan Johansson har ännu inget konkret svar på hur kostanden ska finansieras:

– Vi har en ganska god tillväxt och en nedgång på arbetslösheten. Det här måste tas inom ramen av den växande ekonomin, men vi får diskutera den saken med finansministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.