Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kräver i en intervju i Expressen att regeringen drar tillbaka de migrationsförslag som skickades på remiss i december. Hon anser att förslagen bryter mot Januariavtalet eftersom en ökad invandring kommer att påverka kommande budgetår.
Statsminister Stefan Löven tillbakavisade helt hennes krav i partiledardebatten i riksdagen på onsdagen – och nu hotar Sabuni att avbryta budgetsamarbetet med regeringen.
– Mitt besked står fast. Om regeringen lägger fram det förslag de planerar att göra då bryter de mot principerna mot vårt budgetsamarbete. Vi kommer inte att medverka till en budget som leder till ökade utgifter på grund av migration, det vill säga när det kommer människor utan asylskäl, säger Nyamko Sabuni till Expressen TV.
”Vill inte medverka till budget”
Hon säger att man redan i migrationskommittén har diskuterat en ny lag med vissa undantag – och att regeringen nu vill ”göra det som skulle vara undantag till en generell lagstiftning
– Om regeringen går fram med en proposition som innehåller de nya delarna de vill ha så kommer vi inte att medverka till en budget som innebär ökade kostnader för människor utan skyddsskäl, säger Nyamko Sabuni.
Hon säger att om regeringen tar med de nya delarna i sitt lagförslag ”då har de bestämt sig för att inte ha med Liberalerna i budgetsamarbetet”.
På en pressträff efter onsdagens partiledardebatt svarar Stefan Löfven på Sabunis krav – innan hon klargjort att L avser att lämna samarbetet om han går vidare med förslaget.
Löfven ”går vidare”
– Vi har hela tiden bjudit in Liberalerna att diskutera men de har inte visat sådant intresse. Vi går vidare med förslaget, säger Löfven och fortsätter:
– Vi har ett samarbete där vi är överens om grunden för samarbetet. Jag förstår inte varför Liberalerna drar det så långt.
Statsministern säger den nya migrationslagen på sikt leder till minskade budgetkostnader och att L ”gör stor sak” av frågan.
Migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att tilläggsförslaget om humanitära skäl är en ”väldigt, väldigt liten fråga”, och står fast vid att det ska fungera som en ventil.
– De som kritiserar det här gör en höna av en fjäder. De blåser upp en liten undantagsbestämmelse och försöker göra det till en huvudfråga, säger han till TT.
S och MP enades
Socialdemokraterna och Miljöpartiet lyckades i höstas efter många turer enas om att skicka Migrationskommitténs betänkande på remiss. Det skedde efter att MP fått in några tillägg till kommitténs förslag, bland annat ett förslag om en ny humanitär skyddsgrund.
Förslaget har precis varit ute på remissrunda och Migrationsverket varnar i sitt svar för att förslaget är så brett och kan komma att omfatta så många människor att det inte längre går att tala om ett undantag.
Nyamko Sabuni kräver att förslagen dras tillbaka. Hon menar att de kan leda till ökad invandring och ökade kostnader. Därmed påverkar de budgetsamarbetet som regeringen har med C och L.
C håller inte med L
Centerpartiet har hittills uttryckt sig positivt till förslagen. Om C röstar för, finns det majoritet i riksdagen.
C-ledaren Annie Lööf håller inte med Sabuni. Hon säger att en punkt i Januariavtalet är att ”humanitär skyddsgrund” ska finnas med i migrationslagstiftningen.
– Man kan läsa svart på vitt. Det är en av de tydliga punkterna i Januariavtalet att vi gemensamt ska driva på för en humanitär skyddsgrund. Utöver det ligger migrationen utanför vårt januarisamarbete, säger Annie Lööf till Expressen TV.
Liberalerna starkt kritiska
Men Liberalerna är starkt kritiska.
– Risken är att personer utan asylskäl söker sig hit för att de egentligen vill stanna på den humanitära grunden. Det kommer att driva kostnader och skapa stor oreda i migrationspolitiken, säger Fredrik Malm (L), migrationspolitisk talesperson.
– Regeringen har inte gjort någon konsekvensanalys eller mer noggrann kostnadsberäkning, säger han.
Morgan Johansson anser att Liberalerna spelar ett högt spel om de hoppar av januariavtalet för denna fråga.
”Stor politisk kris”
– Om januariavtalet överges har vi i praktiken en stor politisk kris. Jag tycker att man bör tänka igenom detta noga innan man ställer så mycket på spel för en så pass begränsad fråga, säger han till TT.
Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet, anser att L ”inte kan bestämma sig för vilken position de har i svensk politik”.
– Liberalerna agerar fritt i utskotten och tar budgetpåverkande initiativ i justitieutskottet. De agerar opposition och vill samtidigt sitta med och påverka budgeten, säger Karolina Skog och fortsätter:
”Inte mogna”
– Jag skulle gärna ha mera ordning och reda och samarbeta med Liberalerna. Men de verkar inte mogna för den typen av samarbete.
De åtta riksdagspartierna i Migrationskommittén lyckades inte enas om ett helhetsförslag, utan betänkandet innehåller förslag med hoppande majoriteter. S står bakom samtliga 26 förslag, MP endast tre.
Siktet är inställt på att presentera en lagrådsremiss och proposition i april. Den nya migrationslagen planeras träda i kraft i juli.