Statsminister Stefan Löfven har upprepade gånger fått frågan om han ser ett samband mellan den växande gängkriminaliteten i Sverige och den stora asylinvandringen, vilket delar av oppositionen har hävdat.
För ett år sedan lät svaret annorlunda, men när Löfven intervjuades i SVT:s ”Aktuellt” på onsdagen medgav han att den stora migrationen har inneburit dålig integration och ”sociala spänningar”.
M-ledaren Ulf Kristersson säger att han välkomnar statsministerns vändning:
– Det är mycket bättre att han, som alla svenskar nu, erkänner att det finns en koppling mellan stor invandring och dålig integration och brottslighet. Det är mycket bättre att han erkänner det än att han förnekar det. Men att han erkänner det löser inga problem. Det handlar om vilka beslut vi tar nu. Hur minskar vi invandringen, hur kommer man åt de kriminella gängen, hur förbättrar vi integrationen? Det är det som behövs, säger Kristersson.
Morgan Johansson: ”Egentligen en klassfråga”
Justitieminister Morgan Johansson säger att han delar den bild som Stefan Löfven framförde i ”Aktuellt”:
– Ja, det är klart att man får problem om man inte klarar integrationen, säger Johansson.
– Så länge man har en migration där man också klarar integrationen, då får man inga negativa sociala effekter. Men om man inte klarar integrationen, då finns det en risk att stora grupper hamnar utanför. Det är egentligen en klassfråga som uppstår när man inte klarar integrationen.
Är det fel att göra det till en invandringsfråga?
– Nej, men jag kan väl konstatera att Ulf Kristersson satt i en regering som hade den mest generösa invandringspolitiken i hela EU, och den mest generösa arbetskraftsinvandringen i hela världen. När jag var migrationsminister har jag stramat åt det, så nu har vi det lägsta antalet asylsökande på över 20 år. Det fick jag göra efter flyktingkrisen. Det gjorde vi i första hand för att vi inte klarade mottagandet.
Då var inte fokuset på organiserad brottslighet?
– Nej, men ett av motiven till att vi stramade åt 2015 var att det hade kommit 163 000 asylsökande, och vi måste se till att ta hand om dem på ett bra sätt. Då kan vi inte fortsätta ta emot 100 000 till, det är omöjligt och då får vi negativa sociala konsekvenser.
Har regeringen och Moderaterna olika syn på frågan?
– Jag tror inte att det är någon större skillnad, mer än att det är skillnad på vad Moderaterna säger i opposition än vad de gör i regeringsställning. Moderaterna säger att det är viktigt att antalet asylsökande minskar, men när de själva styrde hade de den mest generösa politiken i hela EU, säger Morgan Johansson.