Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johansson: "Måste ta strömningar på allvar"

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson säger att man måste ta undersökningen med en nypa salt. Men att man måste ta strömningarna i Sverige på stort allvar. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare. Foto: Patrick Trägårdh/Tt
Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, tycker att man ska vara försiktig med att tolka nivåerna i mätningen. Foto: Gejo Foto, Sweden
SD:s partisekreterare Richard Jomshof menar att SD:s resultat i mätningen till stor del kan bero på den uppmärksammade kampanjen i tunnelbanan. Foto: Sven Lindwall
SD:s presschef Henrik Vinge kommenterade att resultat var väntat. Foto: Mikael Sjöberg

Nu kommenterar Socialdemokraterna och regeringen Sverigedemokraternas siffror, enligt Yougov.

– Vi måste ta strömningarna i Sverige på stort allvar, säger Morgan Johansson justitie- och migrationsminister i TV4 Nyhetsmorgon.

Samtidigt pekar SD:s partisekreterare Richard Jomshof ut den uppmärksammade reklamkampanjen i tunnelbanan som en nyckelfaktor till partiets goda resultat.

Socialdemokraterna partisekreterare Carin Jämtin är inte övertygad om att siffrorna speglar verkligheten:

"Jag tycker man ska vara försiktig att tolka nivån i den här mätningen. Det är en mätning som skiljer sig avsevärt från mer etablerade instituts nivåer."

Metro släppte i dag nya siffror från opinionsinstitutet Yougov.

Resultatet är rekordartat för Sverigedemokraterna som enligt mätningen är Sveriges största parti med 25,2 procent.

För övriga partier är resultatet väldigt svagt: Socialdemokraterna ligger på 23,4 procent och Moderaterna 21,0 procent.

Expressen har sökt Carin Jämtin, socialdemokraternas partisekreterare.

I en skriftlig kommentar till den nya opinionsundersökningen, säger hon:

”Jag tycker man ska vara försiktig att tolka nivån i den här mätningen. Det är en mätning som skiljer sig avsevärt från mer etablerade instituts nivåer. Däremot det är uppenbart att Sverigedemokraterna vuxit i opinionen under senare tid. Vi har ju sett att migrations och integrationsfrågor vuxit i betydelse för väljarna de senaste åren. Och vi vet att partier vars huvudfråga får mer fokus brukar växa i opinionen.”

Johansson: "En nypa salt"

Tidigare i dag kommenterade Socialdemokraterna och Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister de nya siffrorna som enligt Yougov gör Sverigedemokraterna till ett parti som skulle bli störst om det var val i Sverige i dag.

– Jag tror att, lärdomen nu ska man ta den där mätningen med en nypa salt. Självrekryterad webbpanel och alltihop men jag tror att vi, de andra partierna och vi, måste ta strömningarna som finns i Sverige på stort allvar, säger han i TV4 Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Det finns bara ett sätt att lösa det här på, det är att skapa ordning och reda i asylpolitiken och jobba för att arbetslösheten bekämpas. Jag tror att det gör att klyftorna minskar i Sverige, säger Morgan Johansson justitie- och migrationsminister.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé säger att resultatet är en tydlig signal om att partierna inte har färdiga svar på flera samhällsutmaningar.

– Vi behöver en bättre integrations- och migrationspolitik, säger Tobé och fortsätter:

– Vi måste börja ge våra svar hur vi får en bättre fungerande integrationspolitik. SD vill ta bort integrationspolitiken medan jag tycker att man snabbt ska lära sig svenska, snabbt ta sig in på arbetsmarknaden. Den biten måste vi nu förstärka, säger han.

Det finns enskilda frågor där alliansen och SD har samma uppfattning, men i frågan om vilka partier man kan tänka sig att samarbeta med så meddelar Tobé att Moderaterna fortfarande har siktet inställt på de övriga tre borgerliga partierna.

"Spegel av en samhällsdebatt"

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kallar mätningen för ett "orande tecken".

– Det är en spegel av en samhällsdebatt som skett på Sverigedemokraternas villkor i sommar. Och jag tror att när borgerliga opinionsbildare anpassar sig till SD då är det inte de borgerliga som vinner utan det är SD, säger Sjöstedt och fortsätter:

– Flera av de borgerliga ledarsidorna är på glid mot att överta Sverigedemokraternas språkbruk och problemformulering. Det handlar också om att man vill kunna regera med Sverigedemokraterna i framtiden, säger han.

Vänsterledaren menar att även Moderaternas förslag på området migration och integration är en anpassning mot SD:s politik.

– Det är uppenbart att Moderaterna sneglar väldigt mycket på Jimmie Åkesson, säger han om M-förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd.

Vinge: En historisk dag

SD:s presschef Henrik Vinge kommenterade resultatet i går kväll och menar att resultatet var väntat för honom.

– Det är en historisk dag. De flesta förstod väl att vi skulle hamna här och att Sverigedemokraterna skulle bli största parti.

Under morgonen sa SD:s partisekreterare Richard Jomshof att resultatet var "helt otroligt" i en intervju med TT.

– Jag är övertygad om att kampanjen mot tiggeri som vi hade i Stockholms tunnelbana spelar roll, för den fick ett oerhört genomslag, säger Richard Jomshof.

Expressen har sökt Åsa Regnér (S), barn-, äldre och jämställdhetsminister, för en kommentar. Hennes pressekreterare Joanna Abrahamsson låter hälsa i ett sms att ministern inte är intresserad av att medverka: "Åsa Regnér tackar nej till intervju." I ett förtydligande, skriver Jonna Abrahamsson, att de "hänvisar till Carin Jämtin när det gäller opinionsundersökningar."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!