Morgan Johansson sa under pressträffen, efter EU-krismötet, att den "motorväg som leder från Grekland upp genom Europa till de nordiska länderna" måste stoppas. Foto: Geert Vanden WijngaertMorgan Johansson sa under pressträffen, efter EU-krismötet, att den "motorväg som leder från Grekland upp genom Europa till de nordiska länderna" måste stoppas. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Morgan Johansson sa under pressträffen, efter EU-krismötet, att den "motorväg som leder från Grekland upp genom Europa till de nordiska länderna" måste stoppas.

 Foto: Geert Vanden Wijngaert
Danska migrationsministern Inger Støjberg kallar Sverige till nytt möte landen emellan. Foto: Steen BrogaardDanska migrationsministern Inger Støjberg kallar Sverige till nytt möte landen emellan. Foto: Steen Brogaard
Danska migrationsministern Inger Støjberg kallar Sverige till nytt möte landen emellan. Foto: Steen Brogaard
På mötet deltog EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos, Morgan Johansson, Danmarks integrationsminister Inger Støjberg och Tysklands Foto: Geert Vanden WijngaertPå mötet deltog EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos, Morgan Johansson, Danmarks integrationsminister Inger Støjberg och Tysklands Foto: Geert Vanden Wijngaert

På mötet deltog EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos, Morgan Johansson, Danmarks integrationsminister Inger Støjberg och Tysklands

 Foto: Geert Vanden Wijngaert

Johansson: "Måste stoppa motorvägen"

Publicerad

BRYSSEL/STOCKHOLM. De är överens om att fortsätta med gränskontroller.

Men danska migrationsministern vill få mer information om den svenska flyktingpolitiken - och har nu bjudit in sin svenska kollega Morgan Johansson till ännu ett möte.

– Det är klart att mötet kommer handla om situationen mellan länderna, säger Anna Tillander, politiskt sakkunnig hos Morgan Johansson.

Det var på tisdagen som EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos ansåg det nödvändigt att kalla ansvariga ministrar från Sverige, Danmark och Tyskland till ett extrainsatt nödmöte för att undvika att ytterligare länder i Europa inför ID-kontroller.

När det två timmar långa mötet i Bryssel var över vid lunchtid på onsdagen stod Morgan Johansson enad med danska migrationsministern Inger Støjberg och Ole Schröder, statsekreterare vid tyska inrikesdepartementet.

– Exceptionella åtgärder har införts, de måste hållas till ett minimum och avskaffas så snart som läget återgår till det normala, säger Dimitris Avramopoulos.

Lyfter inte kontrollerna

Men det är inget som tyder på att gränskontrollerna kommer försvinna.

– Vi ska inte ha kontroller längre än vi behöver, men jag vill samtidigt inte hamna så vi lyfter kontrollerna och efter 14 dagar kanske vi har 15 000 asylsökande på en vecka igen och vi får en kaotisk situation och människor får sova utomhus i svensk vinter, säger Morgan Johansson.

– Vi måste ha någon slags säkerhetsmarginal innan vi lyfter kontrollerna.

Han beskriver den nuvarande flyktingsituationen som "en motorväg genom Europa":

– Vi måste arbeta tillsammans. Principen att du söker asyl i det land där du anländer måste fungera och vi måste få metoder för att stoppa den motorväg som nu blivit från Grekland, via Balkan, Österrike, Tyskland och upp till de nordiska länderna.

Hittills har EU-kommissionen inte avgjort om Sveriges sex månader långa id-kontroller är förenliga med EU:s lagar. Kommissionen utreder nu saken. Enligt regelverket kan EU:s medlemsländer begränsa den fria rörligheten när det krävs för att skydda allmän ordning eller rikets säkerhet. Den senaste veckan har kommissionen pressats av journalister om antalet asylsökande kan utgöra en sådan fara.

"Nytt möte i Köpenhamn"

Samtidigt meddelade Danmark att de är beredda att utöka sina gränskontroller.

– Vi följer situationen timme för timme och om det blir nödvändigt kommer även vi införa transportörsansvar, säger Inger Støjberg.

Hon passar även på att ge en känga till den svenska flyktingpolitiken som hon kallar "expansiv":

– Jag har många gånger sagt att jag inte gillar den svenska utlänningspolitiken, men med det sagt så kan man ändå ha bra samarbete och en bra relation.

Morgan Johansson tycker dock att samarbetet mellan de tre länderna fungerar väl.

– Vi har nära relationer och har alltid haft det. Vi känner varandra väldigt väl, säger han.

Nu är ännu ett möte mellan Sverige och Danmark inplanerat till slutet av januari.

Det är Danmark som tagit initiativ till mötet för att hålla sig uppdaterad om det politiska läget i Sverige och de svenska ID-kontrollerna.

– Det finns ingen dagordning bestämd ännu, men det är klart att mötet kommer handla om situationen mellan länderna och migrationssituationen generellt sett, säger Anna Tillander.

Hon fortsätter:

– Vi har möten med Danmark ganska ofta så det är inga konstigheter, men situationen mellan länderna är sådan nu att vi har mycket att prata om.

Alexandra Eriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag