Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP upprepar hotet: Vi var beredda att lämna

Hör Morgan Johansson (S) om migrationsförslaget.
Thomas Rolén, ordförande för migrationskommittén och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) håller pressträff.Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabella Lövin och Per Bolund (MP).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Hirvonen kandiderar till att bli MP:s nya språkrör efter Isabella Lövin.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Morgan Johansson (S) har nu tagit emot migrationskommitténs förslag om Sveriges framtida asyllagstiftning.

Men ministern duckar frågorna om hur regeringen ska hantera den interna splittringen.

Samtidigt anser Annika Hirvonen (MP) att det finns tid att omarbeta förslagen – annars kvarstår hotet:

– Det är korrekt att vi var beredda att lämna regeringen.

Migrationskommittén, med representanter från alla åtta riksdagspartier, har under det senaste året arbetat med att utforma en ny svensk migrationslagstiftning, som ska ersätta den tillfälliga lag som infördes i samband med flyktingkrisen 2015 och som löper ut nästa sommar.

På tisdagen lämnades kommitténs betänkande till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Det är sedan tidigare känt att Socialdemokraterna står bakom samtliga 26 förslag, medan regeringspartnern Miljöpartiet endast står bakom tre av förslagen.

Under sommaren har MP suttit i tuffa interna diskussioner om huruvida partiet kan fortsätta regera med S om den strama migrationspolitiken permanentas. MP vill nu att betänkandet omarbetas innan det skickas på remiss, medan S vill remittera förslaget i dess nuvarande form. 

Under en pressträff fick Morgan Johansson upprepade frågor om hur han ser på Miljöpartiets krav, men ministern undvek detaljer om hur regeringen ska hantera frågan.

– Det finns många som talar illa om Miljöpartiet i de här frågorna nu, men kom ihåg att de klarade av att ta ansvar 2015. Jag är säker på att vi kan lösa ut frågan även den här gången, säger Johansson.

Morgan Johansson: Inte hört några hot från MP

Morgan Johansson ville inte ge besked om exakt när förslagen ska remitteras, men lovade att riksdagen ska ha klubbat en ny lag innan juni 2021. Han betonade att de flesta förslagen har en riksdagsmajoritet bakom sig.

– Vi får först ha en dialog i regeringen. Men förslag som ska till riksdagen måste remitteras.

MP vill inte remittera utredningen i sin helhet. Är ni överens om det?

– Ja, jag har sett det. Det finns ett bekymmer om det finns ett starkt stöd i riksdagen för vissa förslag, och om de inte remitteras kommer riksdagen så småningom att fatta beslut ändå. Ingen kommer undan den situationen.

Kan det bli aktuellt att omarbeta förslagen?

– Man ska komma ihåg att vi har en tidsplan att förhålla oss till. Då har vi inte så mycket tid på oss att plötsligt utarbeta en ny lagstiftning, det blir svårt, men jag vill inte spekulera vidare i det.

Är ni medvetna om att MP hotar att lämna regeringen på grund av migrationsfrågan?

– Jag har inte hört om några sådana hot, och jag är övertygad om att vi kommer att kunna lösa den här frågan.

Miljöpartiets Annika Hirvonen: ”Hoppfull”

Annika Hirvonen, Miljöpartiets representant i kommittén som nyligen meddelade att hon kandiderar till språkrör, ser ingen brådska med att skicka betänkandet på remiss.

– Jag är glad att det nu förs en dialog på regeringskansliet om hur vi ska gå vidare, och det är inte klart ännu hur det kommer att bli, säger hon.

Efter Migrationskommittén förslag om migrationen kommenterar Miljöpartiets Annika Hirvonen förslaget – hör det här.

Ni hotade i somras med att lämna regeringen. Står hotet kvar?

– Det är korrekt att vi var beredda att lämna regeringen, om Moderaterna och Socialdemokraterna till exempel kommit överens om ett volymmål. 

Så hotet står inte kvar?

– Vi har äntligen kommit till ett läge där vi har en diskussion. Jag är hoppfull att vi kan nå en uppgörelse om en human flyktingpolitik. Blir det inte så får vi se vad som händer då, men vi är inte där än. 

Morgan Johansson säger att han inte känner till Miljöpartiets hot. Hur tolkar du det?

– Han kanske missade ”Agenda” med Isabella Lövin, säger Annika Hirvonen.

Moderaterna: ”Katastrof för Sverige”

Migrationskommitténs ordförande, politiskt obundne kammarrättspresidenten Thomas Rolén, anser att betänkandet är ”en slags mittfåra” där varje delförslag har majoritet i kommittén.

– Det är ett så pass bra betänkande så man borde skicka ut det på remiss. Genomförs det i sin helhet har vi, tycker jag, en human och rättssäker migrationspolitik som kan stå sig över tid, säger han.

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas representant i kommittén, är av en annan åsikt.

– Betänkandet är inte tillräckligt. Det skulle leda till samma nivåer på invandring som vi har i dag, och det är helt ohållbart. Vi har reserverat oss i många delar och föreslagit en rad andra åtgärder, som att man ska successivt kvalificera sig in i välfärden, och att de som kommit hit och inte får stanna också återvänder till sina hemländer, säger hon.

Hur ser du på hur regeringen hanterar frågan?

– Nu käbblar regeringen om vad som ska skickas ut på remiss och inte, och under tiden tickar klockan. Om de inte kommer överens riskerar vi att gå tillbaka till Europas mest generösa migrationspolitik. Det vore en katastrof för Sverige.

 

Förslagen från migrationskommittén

I migrationskommitténs betänkande föreslås bland annat:

Att tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel ska beviljas skyddsbehövande vid det första beslutstillfället.

Att permanenta uppehållstillstånd tidigast ska kunna beviljas efter tre år och endast om vissa krav uppfylls, till exempel att man kan försörja sig och har kunskaper i svenska språket.

Att man ska återgå till en ordning där det ska vara möjligt att bevilja uppehållstillstånd om det föreligger synnerligen ömmande omständigheter.

Att ett försörjningskrav som huvudregel ska gälla vid anhöriginvandring.

I betänkandet uttrycks också att det finns behov av säkra och lagliga vägar att söka asyl och att systemet med vidarebosättning är betydelsefullt i det avseendet.

I betänkandet konstateras även att rättssäkerheten i den svenska migrationsprocessen är god.

Källa: Regeringen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.