Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johansson kräver ursäkt av Springare

Peter Springare.Foto: Sven Lindwall
Morgan Johansson i "Bara Politik".

Polisutredaren Peter Springare angrips nu av både regeringen och oppositionen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kräver i kväll att polismannen ber om ursäkt för uttalandet om att "förinta alla vänsterextrema journalister".

I Expressens nya tv-program "Bara Politik – med Niklas Svensson" säger samtidigt Liberalernas partiledare Jan Björklund att Springares Facebookinlägg är ett "grovt övertramp".

Det var den 8 mars i år som Örebropolisen Peter Springare uppmanade politiker att ta krafttag mot problem inom vård, skola och omsorg. Om politikerna gjorde det, skulle det enligt Springare också ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”.

I premiären av Expressens nya politikprogram "Bara Politik – med Niklas Svensson", som sändes under onsdagskvällen, kritiseras Peter Springare hårt av både justitieminister Morgan Johansson och partiledarna Jan Björklund och Annie Lööf.

"Oacceptabelt uttalande"

– Jag tycker att det är ett oacceptabelt uttalande, och det oavsett vem som fäller det, säger Morgan Johansson i programmet.

Är det allvarligare om det är en polis?

– Det är klart, för polisen har ju också våldsmonopolet. Jag tycker att det är ett oacceptabelt uttalande. Jag tycker att Peter Springare ska förklara sig och jag tycker också att han ska be om ursäkt för detta. Man kan inte uttrycka sig på ett sådant sätt i en offentlig debatt, att journalister ska förintas.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har samma uppfattning.

"Ett grovt övertramp"

– Det är ett grovt olämpligt uttalande, ett grovt övertramp. Man kan naturligtvis säga att alla har yttrandefrihet, men om man samtidigt framträder i sin yrkesroll i sina uttalanden på sociala medier – vilket ju den här personen gör – då måste man förstå att det också kommer att uppfattas som att det här är en värdering som finns inom poliskåren. Då är det väldigt allvarligt.

Enligt Jan Björklund riskerar Peter Springares uttalande att "kleta sig fast på hela poliskåren".

Även Centerledaren Annie Lööf, som gästade premiärprogrammet i kväll, kritiserar polisutredaren i Örebro.

– Det är förfärande att en polisman som uppbär våldsmonopol i Sverige uttrycker sig på detta mycket olämpliga sätt.

Uppmanar cheferna att agera

Enligt Annie Lööf har Peter Springare "passerat en gräns", och hon uppmanar därför hans chefer att agera.

– Det är viktigt att cheferna tittar på det här fallet. Det är ett mycket olämpligt beteende från en polisman.

Expressen har sökt Peter Springare för en kommentar, men hittills utan resultat.

Till Nyheter Idag säger Springare att han ber om ursäkt för ordvalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.