Morgan Johansson öppnar för att köra över länder som inte tar sitt ansvar. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTMorgan Johansson öppnar för att köra över länder som inte tar sitt ansvar. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Morgan Johansson öppnar för att köra över länder som inte tar sitt ansvar. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Morgan Johansson är frustrerad över hur löget ser ut för flyktingar nu. Foto: MUHAMMAD SAJJADMorgan Johansson är frustrerad över hur löget ser ut för flyktingar nu. Foto: MUHAMMAD SAJJAD
Morgan Johansson är frustrerad över hur löget ser ut för flyktingar nu. Foto: MUHAMMAD SAJJAD

Johansson: Kör över de som inte fyller kvoten

Publicerad

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är frustrerad över förhandlingarna om asylpolitiken inom EU. 

I en intervju med DN säger han att han är beredd att köra över EU-länder som vägrar ta emot flyktingar. 

– I vissa lägen måste vi kunna driva igenom nödvändiga EU-beslut, säger han till tidningen. 

Snart två år har gått sedan den akuta flyktingkrisen i Europa och förhandlingarna om EU:s flyktingpolitik fortsätter. 

Men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har tröttnat över flera EU-länders ovilja att kompromissa. 

Den tidigare optimistiska migrationsministern är numera frustrerad. 

– Under mötet med EU:s migrationsministrar den 18 maj visade länderna på andra sidan inte tillstymmelse till kompromissvilja, säger han i en intervju med DN. 

Frustrerad över situationen

Bland EU-länderna som säger blankt nej till att ta emot flyktingar finns Ungern och Polen. 

– Vi är till exempel bredda att acceptera att enskilda EU-länder inte ska behöva ta hela sin flyktingkvot, utan en del av den, och att dessa länder i stället skulle kunna bidra på annat sätt. Men den andra sidan har inte rört på sig alls, säger Morgan Johansson.

Under våren ska migrationsministrarna försöka nå en "konsensus" över den nya asylpolitiken, men i praktiken kan majoriteten köra över EU-länder som inte är villiga att ta emot flyktingar.

Beredd att köra över EU-länder

Och på frågan om Morgan Johansson skulle vara beredd att köra över Polen och Ungern svarar migrationsministern:

– Ja, det var just för att det skulle vara möjligt att lösa ut sådana här svåra frågor som de här röstningsreglerna infördes. De ska användas i sista hand, men i vissa lägen måste vi kunna driva igenom nödvändiga EU-beslut.

Han lägger till att det i nuläget inte är aktuellt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag