Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johansson: "Det finns ingen borgerlig politik"

"Om vi inte hade gjort det som vi gjorde förra året och under våren skulle det ha sett helt annorlunda ut", säger migrationsminister Morgan Johansson, SFoto: Stina Stjernkvist/TT NYHETSBYRÅN
"Framför allt behöver vi nu få reda på att vi 2019 inte återgår till den ohållbara migrationspolitiken som fanns innan dess", säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell.Foto: Anders Wiklund/TT

Migrationsverket sänkte sin prognos för antalet asylsökande - både i år och nästa år.

Men Moderaterna lyfter att inkommande anknytningsärenden, alltså anhöriginvandring, förväntas öka de kommande åren - till totalt 317 000 fram till 2019.

– Jag tror att vi måste tänka om hur vi hjälper människor. Jag tror att vi måste hjälpa betydligt fler i närområdet, säger Johan Forssell, M, migrationspolitisk talesperson.

– Det spelar inte så stor roll vad Moderaterna säger. Det finns ingen borgerlig politik, säger migrationsminister Morgan Johansson, S.

Över 162 000 personer sökte asyl i Sverige under rekordåret 2015. Därefter förändrades politiken kraftigt på området, både i Sverige och i EU.

Nu sänker Migrationsverket sin prognos för 2016 ytterligare, och 29 000 väntas söka asyl i Sverige under året.

Migrationsminister Morgan Johansson, S, menar att den nya prognosen visar att politiken fått den effekt som eftersöktes.

– ID-kontrollerna, gränskontrollerna och den nya lagstiftningen. Om vi inte hade gjort det som vi gjorde förra året och under våren skulle det ha sett helt annorlunda ut. Då hade risken för att vi skulle tappa kontrollen varit mycket större. Men så är det inte nu, säger han.

Moderaterna vill tänka om i asylpolitiken

Johan Forssell är migrationspolitisk talesperson för Moderaterna. Han menar att Sverige behöver göra mer, först genom att förlänga de nuvarande gräns- och id-kontrollerna, sedan genom en ny strängare lag.

– Framför allt behöver vi nu få reda på att vi 2019 inte återgår till den ohållbara migrationspolitiken som fanns innan dess. Vi vill då stifta en ny lag.

"Framför allt behöver vi nu få reda på att vi 2019 inte återgår till den ohållbara migrationspolitiken som fanns innan dess", säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell.Foto: Anders Wiklund/TT

Migrationsverkets prognos inleds med att konstatera att fler människor befinner sig på flykt nu än under andra världskriget. Trots det minskar antalet asylsökande i Europa.

– Vi har 65 miljoner människor på flykt. Jag tror att vi måste tänka om hur vi hjälper människor. Jag tror att vi måste hjälpa betydligt fler i närområdet. För varje person som når Europa finns det 100 där borta som vi sällan talar om, säger Johan Forssell.

Morgan Johansson: "Spelar inte så stor roll vad M säger"

Morgan Johansson, S, efterlyser däremot ett EU-system där alla delar på ansvaret samt att fler länder globalt ska ta emot kvotflyktingar.

Han är kritisk till Moderaternas förändring i migrationsfrågan.

– Det spelar inte så stor roll vad Moderaterna säger nu. Det finns ingen borgerlig politik. Centerpartiet och Moderaterna står på två olika planeter i den här frågan, säger migrationsministern.

"Utgångspunkt att gå tillbaka till gamla regler"

Johan Forssell, M, lyfter att anhöriginvandring förväntas öka de kommande åren.

– Om jag har räknat rätt är det 317 000 anknytningsärenden som beräknas till Sverige fram till 2019, alltså i anhöriginvandring. Det tror inte jag att många är medvetna om. Det kommer understryka de problem vi redan ser i dag, vad gäller boende, skola, socialtjänst och jobb, säger han.

I Migrationsverkets prognos konstateras dock dels att antalet inkommande anknytningsärenden är svårberäknat och att många kommer få avslag fram till 2019.

I prognosen utgår Migrationsverket från att den tillfälliga lagen upphör 2019 - och att avslagen därför kommer att följas av nya ansökningar då.

Morgan Johansson undviker ett bestämt svar om hur det kommer se ut efter att den tillfälliga lagen går ut 2019.

– Det är långt till 2019. Vår utgångspunkt är att vi ska gå tillbaka till de gamla reglerna. Men vi kommer aldrig försätta Sverige i en situation igen som det var 2015.