Johans nya världsrekord – i att kasta tvättmaskin

Johan Espenkrona satte världsrekord i tvättmaskinskastning.
Foto: PRIVAT
Johan Espenkrona är en av Sveriges starkaste män.
Foto: PRIVAT
Johan Espekrona deltar i svenska och internationella styrketävlingar.
Foto: PRIVAT
Johan Espenkrona deltar i styrketävlingar över hela världen.
Foto: PRIVAT

Han är Sveriges nye världsrekordhållare – i den styrkekrävande vitvarusporten tvättmaskinskastning.

Johan Espenkrona hivade i väg en tvättmaskin 4,45 meter och slog därmed det gamla rekordet med mer än 30 centimeter.

– Jag sköter tvätten hemma, men så hanterar man inte sin egen tvättmaskin, säger Johan som är en av Sveriges starkaste män.

Johan Espenkrona, 43, från Lövestad utanför Sjöbo i Skåne kan titulera sig världsrekordhållare. Han har kastat en tvättmaskin längst i världen och har därmed rekordet enligt Guinness World Records, vilket också den amerikanska nyhetsbyrån UPI rapporterat.

– Det är en sport som kräver att man kan lyfta något otympligt, springa och kasta. Det är kul att sätta världsrekord, säger Johan till Expressen.

Rekordkast på 4,45 meter

Johan tävlade i Milano i Italien mot holländaren Kelvin de Ruiter tidigare i år. Han fick till rekordkastet 4,45 meter medan holländarens maskin hamnade på 4,30 meter. Flera tvättmaskiner – med en vikt på nära 50 kilo – slogs sönder när de kraschlandade efter flygturen under tävlingen.

Båda slog det legendariska litauiska muskelberget Zydrunas Savickas sex år gamla rekord.

– Jag fick äran, ett diplom och en notering i Guinness rekordbok. Men inga prispengar, inte ens en tvättmaskin, säger Johan Espenkrona.

Han har lång erfarenhet av styrkebranschen som regelbunden deltagare i mästerskapet ”Sveriges starkaste man” och i den internationella tävlingen Strongmen Champions League (SCL).

Där tävlar man i styrkekrävande grenar som att dra lastbil, bära bom (350 kilo), lyfta sten (120–200 kilo) och bära ”väskor” (140-180 kilo styck).

Som lastbilschaufför har Johan en klar fördel gentemot konkurrenterna – eftersom han kan träna genom att dra sin egen kranbil.

– Det är inte alla som har egen lastbil. Jag tränar ofta med min bil, säger han.

En av Sveriges starkaste

Johan Espenkrona placerar sig oftast i toppskiktet av ”Sveriges starkaste man”. Förra året kom han tvåa. Han har gått till final nio gånger i tävlingen som avgörs i tre kval och en final varje år. Mästerskapet är inte officiellt erkänt av Riksidrottsförbundet, vilket Johan tycker är bra eftersom det därmed ”är fritt utan reglementen”.

I Strongmen Champions League möts kraftkarlar i 16 deltävlingar över hela världen innan de tolv bästa slutligen går till final. Johans hittills bästa plats är femma i finalen 2019.

Han berättar att han är 1,94 lång och att matchvikten pendlar mellan 150 och 155 kilo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.