Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johans föräldrar: "Han vill skydda sitt rykte"

Johan Asplunds pappa Björn Asplund (till vänster) är kritisk mot förre justitiekanslern Göran Lambertz.

Anna-Clara Asplund, mamma till mordoffret Johan Asplund, är mycket kritisk till utredningen med Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick.

Hon berättar för SvD att hon pressades att berätta om sonens födelsemärke och att bilden hon ritat dessutom förvrängdes i tingsrätten.

– Som Johans mamma tycker jag att det här är förfärligt, säger hon till SvD.

2001 dömdes Sture Bergwall för att 1980 ha mördat Johan Asplund. En teckning av Johans födelsemärke, ritad av hans mamma, användes i bevisningen. Quick ska i förhör ha beskrivit samma födelsemärke. Under gårdagen lyfte den förre justitiekanslern och nuvarande justitierådet i högsta domstolen, Göran Lambertz, fram samma teckning som bevis för Bergwalls skuld i en debattartikel i DN.

Han menar att det finns starka indicier för att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, står bakom flera av de mord han fälldes för.

Ville inte berätta

Men nu berättar Anna-Clara Asplund för SvD hur teckningen kom till. Polisens utredare Seppo Penttinen ska ha kommit hem till henne och Johans Asplunds pappa Björn. De hade tidigare inte velat berätta om Johan Asplunds födelsemärke på grund av att de tyckte att utredningen var bristfällig.

Bergwall hade under förhör beskrivit ett ärr på pojkens buk, med Johan Asplund hade inga ärr. Pentitinen ska ha sagt till Clara att om de berättade om födelsemärket skulle de få prata med förundersökningsledaren Christer van der Kwast, som dittills inte hade besvarat några samtal från Clara Asplund, skriver SvD.

Pressades svårt

Så Anna-Clara pressades att rita sonens födelsemärke, som var i form av en svag skugga långt ner på ryggen.

– Sen fick jag ändå inte prata med Christer van der Kwast. Då började jag storgråta och kände mig lurad och kränkt, säger hon till SvD.

När mammans teckning visades i tingsrätten hade någon fyllt i den så att den skulle stämma överens med Bergwalls beskrivning.

– Göran Lambertz verkar än en gång inte ha läst på annat än på domen. Som Johans mamma tycker jag att det här är förfärligt och jag blev jätteledsen när jag hörde det här i morse (läs i går), säger Anna-Clara Asplund till SvD.

"Skydda sitt rykte"

Även Johans pappa är kritisk till Lambertz.

– Jag tror att han skrivit debattartikeln för att skydda sitt rykte genom att försvara beslutet att inte klandra utredarna 2006, säger han till SvD.

Lambertz menar att han efter samtal med van der Kwast, med Penttinen och med advokaten Claes Borgström satt sig in i fallen och skrivit debattartikeln. Men han vill inte svara på detaljfrågor kring de fem exempel på Bergwalls skuld i de tre, kanske fyra mord han tar upp i sin debattartikel.

– Jag kan inte det här materialet tillräckligt bra, jag tycker att detaljfrågorna ska ställas till van der Kwast eller Seppo Penttinen. Jag menar att det finns starka indicier på att han deltagit i morden. Kanske inte mordet på Trine även om det finns saker att titta på där också, säger Göran Lambertz till SvD.

Granskningskommission

Angående fallen med Therese Johannesen och Johan Asplund, där Bergwall har frikänts, menar Lambertz att man borde ha varit noggrannare.

– Man får intryck av att åklagaren gett upp ganska snabbt och man borde kanske varit lite noggrannare i Theresefallet, säger han till SvD.

S, V och MP krävde under måndagen att en oberoende granskningskommission tillsätts för att utreda vad som gått fel i utredningarna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!