Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johans familj hamnade mitt i cyklonen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Familjen Bergstad hamnade mitt i cyklonen.
Foto: Privat
Johans familj flydde från huset de först skulle bo i.
Foto: Privat

Johan Bergstad och hans familj var på en jorden runt-resa när de hamnade mitt i ett mardrömsscenario.

De hade tur som klarade sig med livet i behåll när cyklonen Gita slog till mot ön i Stilla havet, skriver SVT Nyheter.

– En sådan här katastrof ger perspektiv på livet hemma, säger Johan till Expressen.

Johan Bergstad och hans familj lämnade byn Dormsjö i Dalarna för att resa jorden runt. Sedan september har de varit på resande fot – men nu står det stilla.

När de kom till önationen Tonga i Stilla havet hamnade familjen mitt i den värsta cyklonen som hittills drabbat ön.

– Huset vi bodde i skakade i flera timmar, och vi visste inte om något träd skulle falla ner över det, om taket skulle flyga bort och om vi skulle skadas, säger Johan.

Kokosnötter, palmblad och grenar slog mot plåttaket. Bråte flög förbi utanför medan gräs och blad piskade mot rutorna.

– Sängarna hade vi ställt tätt tillsammans i mitten av rummet. En kvinna i grannhuset fick in en kokosnöt och glassplitter i sängen. Senare hörde vi att kyrkan i byn bredvid hade rasat, liksom många hus.

"Kändes som att hela marken skakade"

Familjen Bergstad hade tur som klarade sig helskinnade undan cyklonen Gita.

– I sista stund kvällen innan fick vi höra att huset vi bodde i inte var så stabilt som vi trodde. Tack och lov lyckades vi hitta en annan lite större bungalow. Då hade det redan börjat regna, bli mörkt och blåsa mycket, även om det var ett par timmar kvar tills cyklonen kom, säger Johan.

Skadorna i området är stora.
Foto: Privat
Foto: Privat

Trots att fönstren var stängda på natten rann mycket vatten in på golvet. Familjen saknade el och hade en batteridriven stormlykta tänd hela natten.

– Eftersom det ibland kändes som att hela marken skakade var jag rädd för att det skulle komma en jordbävning med efterföljande tsunami. Det kändes mer som att vara på en båt än i ett hus.

Cyklonens efterspel var extremt påtaglig under de nästkommande dagarna. Till slut kunde familjen ta sig till huvudstaden Nuku’alofa.

Lo, Vide, Tuva, Ylva med Lion i famnen och Johan Bergstad.
Foto: Privat

Hur mår ni nu?

– Vi är trötta och medtagna, men mår annars bra. I går fick vi checka in på ett hotell som upplåtit sina rum åt räddningspersonal från olika länder, och de hade som tur var ett rum över åt oss. Så nu kan vi andas ut och återhämta oss.

"Ger perspektiv på livet hemma"

På tisdag flyger familjen Bergstad till Hawaii, enligt ursprungsplanen – och de är tillbaka i Sverige i början av mars.

– Även om det var en rejäl utmaning för oss är vi lyckligt lottade jämfört med alla tonganer som fått hus, odlingar, bilar med mera totalförstörda. Det var ett mirakel att inte fler blev skadade eller omkom, säger Johan.

– En sådan här katastrof ger perspektiv på livet hemma. Det är lätt att irritera sig på småsaker i stället för att glädjas och känna tacksamhet över att leva. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.