Familjen Bergstad hamnade mitt i cyklonen. Foto: PrivatFamiljen Bergstad hamnade mitt i cyklonen. Foto: Privat
Familjen Bergstad hamnade mitt i cyklonen. Foto: Privat
Johans familj flydde från huset de först skulle bo i. Foto: PrivatJohans familj flydde från huset de först skulle bo i. Foto: Privat
Johans familj flydde från huset de först skulle bo i. Foto: Privat

Johans familj hamnade mitt i cyklonen

Publicerad

Johan Bergstad och hans familj var på en jorden runt-resa när de hamnade mitt i ett mardrömsscenario.

De hade tur som klarade sig med livet i behåll när cyklonen Gita slog till mot ön i Stilla havet, skriver SVT Nyheter.

– En sådan här katastrof ger perspektiv på livet hemma, säger Johan till Expressen.

Johan Bergstad och hans familj lämnade byn Dormsjö i Dalarna för att resa jorden runt. Sedan september har de varit på resande fot – men nu står det stilla.

När de kom till önationen Tonga i Stilla havet hamnade familjen mitt i den värsta cyklonen som hittills drabbat ön.

– Huset vi bodde i skakade i flera timmar, och vi visste inte om något träd skulle falla ner över det, om taket skulle flyga bort och om vi skulle skadas, säger Johan.

Kokosnötter, palmblad och grenar slog mot plåttaket. Bråte flög förbi utanför medan gräs och blad piskade mot rutorna.

– Sängarna hade vi ställt tätt tillsammans i mitten av rummet. En kvinna i grannhuset fick in en kokosnöt och glassplitter i sängen. Senare hörde vi att kyrkan i byn bredvid hade rasat, liksom många hus.

"Kändes som att hela marken skakade"

Familjen Bergstad hade tur som klarade sig helskinnade undan cyklonen Gita.

– I sista stund kvällen innan fick vi höra att huset vi bodde i inte var så stabilt som vi trodde. Tack och lov lyckades vi hitta en annan lite större bungalow. Då hade det redan börjat regna, bli mörkt och blåsa mycket, även om det var ett par timmar kvar tills cyklonen kom, säger Johan.

Skadorna i området är stora.Foto: Privat

 

Foto: Privat

Trots att fönstren var stängda på natten rann mycket vatten in på golvet. Familjen saknade el och hade en batteridriven stormlykta tänd hela natten.

– Eftersom det ibland kändes som att hela marken skakade var jag rädd för att det skulle komma en jordbävning med efterföljande tsunami. Det kändes mer som att vara på en båt än i ett hus.

Cyklonens efterspel var extremt påtaglig under de nästkommande dagarna. Till slut kunde familjen ta sig till huvudstaden Nuku’alofa.

Lo, Vide, Tuva, Ylva med Lion i famnen och Johan Bergstad.Foto: Privat

Hur mår ni nu?

– Vi är trötta och medtagna, men mår annars bra. I går fick vi checka in på ett hotell som upplåtit sina rum åt räddningspersonal från olika länder, och de hade som tur var ett rum över åt oss. Så nu kan vi andas ut och återhämta oss.

"Ger perspektiv på livet hemma"

På tisdag flyger familjen Bergstad till Hawaii, enligt ursprungsplanen – och de är tillbaka i Sverige i början av mars.

– Även om det var en rejäl utmaning för oss är vi lyckligt lottade jämfört med alla tonganer som fått hus, odlingar, bilar med mera totalförstörda. Det var ett mirakel att inte fler blev skadade eller omkom, säger Johan.

– En sådan här katastrof ger perspektiv på livet hemma. Det är lätt att irritera sig på småsaker i stället för att glädjas och känna tacksamhet över att leva. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag