Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johans 12-åriga dotter fick frågor om sexköp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Meddelandet i sin helhet.
Johan polisanmälde personen.

En okänd person kontaktade Johan Löfgrens 12-åriga dotter – i ett försök att köpa sex.

Meddelandet var väldigt tydligt och rakt på sak.

Händelsen är polisanmäld, och efteråt kontaktade och varnade Johan andra föräldrar.

– Gårdagen gick åt till att gå runt och vara väldigt upprörd och arg, säger Johan om händelsen.

Plötsligt plingade det till i mobiltelefonen.

Ett nytt meddelande via bild- och chattappen Snapchat. 

Men det var inte pappa Johan Löfgrens egen mobiltelefon, utan hans 12-åriga dotters.

På skärmen såg Johan ett mansnamn som han inte alls kände igen, vilket fick honom att agera på magkänsla. Johan kände att något inte stod rätt till och öppnade meddelandet.

"Hejsan! Hoppas det va lugnt att ja la till dig. Hörde att du gillar äldre och va sugen att tjäna lite pengar... stämmer det heting?" löd meddelandet, och avsändaren avslutade med en smiley.

Meddelandet i sin helhet.
Foto: Privat

Personen ville köpa sex av Johans dotter.

För den 44-åriga tvåbarnspappan från södra Stockholm kom meddelandet som en chock.

– Gårdagen gick ju åt till att gå runt och vara väldigt upprörd och arg. Och jag ägnade dagen åt att meddela hennes närmsta vänners föräldrar, och sedan har jag även meddelat skolan, säger Johan, och tillägger:

– Min dotter går i sexan, hon är alltså 12 år, och det är någon som vill köpa sex av henne.

Uppmanar alla föräldrar

Johan säger att han vanligtvis har god koll på barnens aktiviteter i sociala medier, men att just Snapchat var något nytt. Sedan det obehagliga meddelandet har de bland annat lyckats ändra i inställningarna så att inte främlingar kan lägga till dottern som vän och på så vis heller inte kontakta henne.

– Nu har jag fått lära mig Snapchat, vilket alla föräldrar borde göra. Jag har kollat i genom där då och då där tidigare. Men nu kan ingen lägga till henne som vän i alla fall, säger Johan.

Personen som kontaktade Johans 12-åriga dotter går under namnet "Peter", kallar sig själv för pappa och har ett användarnamn med tydlig sexuell anspelning.

Hur personen nådde fram till just Johans dotter vet man inte.

– Jag tror det är slumpmässigt, och jag får känslan av att när man formulerar så där rakt på så är man ute och fiskar hos många olika personer samtidigt. Ett standardmeddelande som man skickar till flera stycken och ser om det blir napp. Det är vad jag misstänker. Och jag tror att den här personen naturligtvis har kontaktat fler, att min dotter inte är den enda, säger Johan.

Allt polisanmäldes.
Foto: Privat

"Jag pratade med polisen länge"

Utöver att prata med andra föräldrar och ansvariga på dotterns skola har Johan även polisanmält händelsen.

Att ta kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte, så kallad grooming, är olagligt. Den första kontakten tas oftast på chattforum, enligt polisen.

– Jag polisanmälde och pratade med dem ganska länge, men jag vet inte alls hur det prioriteras, säger Johan.

Hur reagerade de andra föräldrarna?

– Ja, de blev ju bestörta. Det är ju inget som en förälder vill läsa. Så alla skulle göra en djupdykning i sina döttrars mobiler, och tyvärr måste man ju göra det när de bara är 12 år, jag vet inte riktigt när man slutar med det... 

Har man, som föräldrar till en tonåring, en oro över vad som kan pågå i barnens telefoner?

– Det har man, när de gäller de sociala medierna. Jag har kollat då och då men inte varit tillräckligt insatt i Snapchat men det är jag nu. Men man är orolig, ja, för det kan pågå mycket där som man inte har någon aning om. Inte bara sådana här grejer, utan även barn emellan också.

Polisens råd till andra föräldrar

Grooming och sexuellt tvång mot barn och unga blir allt vanligare.

Polisen uppmanar föräldrar att alltid anmäla när de upptäcker den här typen av aktiviteter. Ett annat tips är att inte bara fråga barnen hur det var i skolan, utan försök även stämma av hur dagen på internet har varit.

– Sexuellt tvång mot barn och unga ökar, även i Sverige. Tonen blir bara elakare och elakare och förövarna blir mer och mer hotfulla, mer och mer rakt på sak, säger Per-Åke Wecksell, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum.

Polisens tips till föräldrar

■ Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.

■ Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.

■ Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.

■ Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.

■ Be barnet berätta för dig om: en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.

Vad är grooming?

På sin hemsida skriver polisen om grooming, eller "gromning" som det heter på svenska:

"Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå sexuella övergrepp eller försöka få avklädda bilder och är ett brott. Förövaren försöker först bli din vän – ofta genom att ljuga om sig själv. Han kan till exempel utge sig för att vara en ung flicka med hästar som sin stora hobby. När han har fått kontakt försöker han göra sig intressant genom att locka med något, till exempel att han har hästar som du kan få rida gratis."


Läs mer på polisens hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.