Johanna Sigurdardottir ny statsminister på Island

Publicerad
Uppdaterad
Nu får världen sin första öppet homosexuella ledare, skriver The Independent.
Den förre detta flygvärdinnan Johanna Sigurdardottir blir statsminister på Island.
Islands ekonomiska kollaps har hastigt lett fram till att Socialdemokratiska alliansen har ombetts bilda regering.
Men då partiordföranden Ingibjörg Sólrún Gísladóttir rehabiliterar sig efter att ha behandlats för cancersjukdom har Johanna Sigurdardottir fått kliva fram.
Hon har de tio senaste åren lett det isländska socialdepartementet.
1994 förlorade Johanna Sigurdardottir valet till partiordförande och lovade att hennes tid snart skulle komma, enligt The Independent.
15 år senare verkar hon få rätt.

Ingick partnerskap

Sigurdadottir är 66 år gammal, öppet homosexuell och lever med sin partner Jonina Leosdottir, journalist och dramatiker.
De ingick partnerskap 2002.
- Johanna är en väldigt privat person, säger en källa till tidningen.
- Många vet inte ens om att hon är gay. När de får höra det rycker folk på axlarna. Inte för att de inte är intresserade. De är intresserade av vem hon lever med, men inte om det är en man eller en kvinna.

Nyval

Johanna Sigurdardottir är en mycket populär politiker på Island. Men hennes statsministerskap blir sannolikt kort, då nyval hålls inom några månader, skriver The Independent.
Många hoppas nu att hon ska återställa förtroendet för politiker på ön.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag