Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johanna, 25, filmades av främling på svensk strand

Johanna konfronterade mannen – och fick då hans minneskort.Foto: Privat
Hela eftermiddagen som Johanna solat hade mannen spelat in filmer på henne. BIlden är en genrebild.Foto: Olga Lipatova

Johanna Bladh, 25, gjordes uppmärksam på en man som betedde sig misstänkt på stranden.

När hon konfronterade honom fick hon ta del av smygtagna filmer – på sig själv.

– Jag vill gärna uppmärksamma folk på att det kan vara bra att hålla ett öga öppet när man är på stranden.

Under den soliga lördagen packade journalisten Johanna Bladh, 25, en kaffetermos och en bok för en eftermiddag på stranden.

– Jag skulle bara ha en nice dag för att slappna av, säger hon.

Det skulle visa sig att fler hade tänkt som hon och stranden i Bromma var packad med folk. En bit bort från henne fanns en familj med busande barn och bredvid dem en ensam man i femtioårsåldern.

Efter ett par timmar gick mannen ner för att bada och det var då kvinnan i barnfamiljen kom fram till Johanna.

– Då kom mamman fram till mig och var jätteupprörd och sa att mannen betedde sig skumt och att hon misstänkte att mannen hade filmat mig, säger Johanna och fortsätter:

– Jag trodde inte på det först och frågade vad hon menade. Hon berättade att hon sett hur han hållit på med en kamera.

Packade sina grejer och sprang därifrån

Johanna Bladh gick fram till mannens saker, fortfarande medan han var i vattnet, och lyfte på hans shorts.

– Där hade han riggat upp en Gopro-kamera på en anordning som han smygfilmat mig med och den rullade fortfarande så jag stängde av den.

 

LÄS ÄVEN: Labradoren tog en simtur i havet – tre dagar senare fick han avlivas 

 

När mannen kom tillbaka konfronterade Johanna honom med kameran och frågade om han smygfilmat henne.

Till slut fick Johanna se vad som filmats.

– Hela eftermiddagen som jag legat där i bikini hade han filmat mig. Det var kanske tio stycken långa filmer. Han hade ändrat positionen och ställt in kameran på mig.

– Det kändes verkligen fruktansvärt. Inte för att det är något skamligt i att vara lättklädd på stranden utan för att det ska vara upp till mig att bestämma om jag vill visa upp det eller inte. Det är en sak om jag lägger upp en bild på mig själv i bikini, det ska vara mitt beslut eftersom det är min kropp. Det blir väldigt kränkande när någon annan har smygfilmat en på det sättet. Jag är chockad över att det ens inträffat.

https://www.instagram.com/p/BlN8bOog2cp/

Inget brott

Under måndagen vände Johanna Bladh sig till polisen för att anmäla händelsen – då fick hon höra att mannen inte hade begått något brott.

– Jag blev verkligen upprörd när jag kom till stationen och inte kunde anmäla honom för något. Jag började nästan gråta, säger hon och fortsätter:

– Det är alltså helt lagligt för honom att gå omkring och filma unga kvinnor och ha som runkmaterial. Det finns inget skydd för kvinnor mot det i det offentliga rummet. 

”Blev jävligt förbannad”

Johanna Bladh uppmanar folk att vara lite vaksamma.

– Jag vill gärna uppmärksamma folk på att det kan vara bra att hålla ett öga öppet när man är på stranden. Det är inte okej och man ska inte behöva bli utsatt för det. 

Trots den jobbiga upplevelsen är hon tacksam för mamman som slog larm och kvinnorna på stranden som hjälpte henne att säga i från.

– Jag blev jävligt förbannad, men mitt i chocken så känns det ändå skönt att det många omkring reagerade, att mamman och flera andra kvinnor var med och backade mig.

 

Fotnot: Johanna Bladh jobbar som journalist, och har tidigare arbetat för Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.