Johann Georg prins von Hohenzollern har somnat in. Här tillsammans med prinsessan Birgitta. Foto: Marius Gulliksrud/Stella PicturesJohann Georg prins von Hohenzollern har somnat in. Här tillsammans med prinsessan Birgitta. Foto: Marius Gulliksrud/Stella Pictures
Johann Georg prins von Hohenzollern har somnat in. Här tillsammans med prinsessan Birgitta. Foto: Marius Gulliksrud/Stella Pictures
Kronprinsessan Victoria tillsammans med Johann Georg prins von Hohenzollern i München 2005. Foto: IblKronprinsessan Victoria tillsammans med Johann Georg prins von Hohenzollern i München 2005. Foto: Ibl
Kronprinsessan Victoria tillsammans med Johann Georg prins von Hohenzollern i München 2005.  Foto: Ibl
Johann Georg prins von Hohenzollern, bild från bröllopet med Birgitta. Foto: ScanpixJohann Georg prins von Hohenzollern, bild från bröllopet med Birgitta. Foto: Scanpix
Johann Georg prins von Hohenzollern, bild från bröllopet med Birgitta. Foto: Scanpix
Bild från bröllopet mellan Johann Georg och Birgitta. Foto: Prb / Tt /Bild från bröllopet mellan Johann Georg och Birgitta. Foto: Prb / Tt /
Bild från bröllopet mellan Johann Georg och Birgitta. Foto: Prb / Tt /
Prinsessan Birgitta och Johann Georg prins von Hohenzollern, Foto: Anders Wiklund/TtPrinsessan Birgitta och Johann Georg prins von Hohenzollern, Foto: Anders Wiklund/Tt
Prinsessan Birgitta och Johann Georg prins von Hohenzollern, Foto: Anders Wiklund/Tt
Prinsessan Birgitta och Johann Georg prins von Hohenzollern. Foto: Johan Nilsson / TtPrinsessan Birgitta och Johann Georg prins von Hohenzollern. Foto: Johan Nilsson / Tt
Prinsessan Birgitta och Johann Georg prins von Hohenzollern. Foto: Johan Nilsson / Tt
Johann Georg i mitten, under Victoria och Daniels bröllop. Foto: Maja Suslin / ScanpixJohann Georg i mitten, under Victoria och Daniels bröllop. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Johann Georg i mitten, under Victoria och Daniels bröllop. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Johann Georg prins von Hohenzollern tillsammans med kronprinsessan Mathilde av Belgien, under bröllopsmiddagen. Foto: Leif R Jansson / ScanpixJohann Georg prins von Hohenzollern tillsammans med kronprinsessan Mathilde av Belgien, under bröllopsmiddagen. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Johann Georg prins von Hohenzollern tillsammans med kronprinsessan Mathilde av Belgien, under bröllopsmiddagen. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Johann Georg av Hohenzollern är död

Publicerad

Kungafamiljen har sorg.

Mitt i väntan på att kronprinsessan ska få barn har kungens svåger har somnat in på ett sjukhus i Tyskland.

Det var prinsessan Birgitta som själv under onsdagsmorgonen meddelade kungen nyheten om att hennes make Johann Georg prins von Hohenzollern gått bort.

Kungafamiljen är samlad hemma i Stockholm för att invänta kronprinsessan Victorias och prins Daniels andra barn. I början av mars har hovet hela tiden sagt som nedkomsttid för den kungliga bebisen.

Samtidigt som kungafamiljen väntar på den efterlängtade nedkomsten drabbas familjen nu av sorg. En av familjens medlemmar har gått bort:

Prinsessan Birgittas make Johann Georg prins von Hohenzollern - också känd som "Hansi" - är död.

Kungens systers make ska efter en tids sjukdom ha somnat in på ett sjukhus i München i Tyskland. För kungafamiljen och prinsessan Birgitta är det ett hårt slag.

Hovet: "En nära familjemedlem"

Kungen säger:

– Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att Prinsessan Birgittas make Johann Georg prins von Hohenzollern avlidit. Våra tankar går till Prinsessan Birgitta och familjen.

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att prinsessan Birgitta tog kontakt med kungen under onsdagsmorgonen för att lämna beskedet.

På onsdagseftermiddagen är det för tidigt att delge någon information om när eller var begravningen kommer ske, samt i vilken grad kungafamiljen kommer att delta.

– Kungen har tagit emot det här beskedet med stor sorg. Han var ju kungens svåger så det är en nära familjemedlem som har gått bort, säger Margareta Thorgren och fortsätter:

– Informationen om det tråkiga beskedet nåddes av kungafamiljen i morse. Det är därför alldeles för tidigt för att diskutera omständigheterna kring en begravning.

Det var i maj 1961 som Birgitta och Johann Georg prins von Hohenzollern gifte sig i Stockholm. Det var ett speciellt bröllop då Birgitta var den första av de så kallade Hagasessorna att gifta sig. Vigseln var i Rikssalen på Stockholms slott och sedan en kyrklig vigsel kyrklig vigsel i Sigmaringen i Tyskland.

Birgitta och "Hansi", som han kallades för i familjen, bodde under många år i München och de fick tillsammans barnen Carl Christian, Desirée och Hubertus. På senare år har de bott på varsitt håll. Birgitta i Spanien och "Hansi" i Tyskland.

Om Birgitta och barnen fanns vid Hansis sida på slutet är okänt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag