Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Nilsson tog hem sommelier-SM

Foto: Martin Rognefall
Foto: Martin Rognefall

Om sommelieren (vinkyparen) Johan "Patjanga" Nilsson, 27, råkar skvätta vin på vita duken under de närmaste dagarna, så ha överseende.

Grabben är nämligen i chocktillstånd sedan han på söndagen vann sommelier-SM 2015.

– Jo, jag är fortfarande i chocktillstånd, säger han med darr på rösten.

"Patjanga" Nilsson från Västervik och Växjö ("Patjanga" är en gammal gangsterfigur) har i flera år legat i sommeliertoppen i landet, men det var på nervösa och darrande ben som han kastade sig in i finalstriden med Frida Hansson (tvåa) och Maya Samuelsson (trea).

– Jag tänkte att jag går upp och försöker i alla fall, säger "Patjanga" till Expressen.

Det gick bättre än vad han kunde föreställa sig: Svensk mästare.

Hur blev du vinkännare och professionell sommelier?

– Jag jobbade på ett äldreboende i Västervik där vi serverade vin ibland, dessutom var min pappa intresserad av vin. Det var så det började.

Nu jobbar han på finkrogen PM & Vänner i Växjö.

– Vi har 3 500 olika viner på vår vinlista, så det gäller att läsa på, säger Johan Nilsson.

Så många?

– Ja, det är en gammal bank, så vi förvarar dem i bankvalv.

Vad sippar du själv för vin framför "Let's dance"?

– Då jobbar jag oftast, men skulle jag vara hemma och titta på tv dricker jag helst ett Riesling (vitt) från Moseldalen.

Och vad dricker du till den grillade oxfilén?

– Det blir ett tanninrikt italienskt Bardolovin.

Till sist – till glassen som är efterrätt?

– Då dricker jag gladeligen ett sött Muskatvin, också det från Italien. Det smakar som fläderblomssaft, säger Johan "Patjanga" Nilsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.