Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johan Nilsson tog hem sommelier-SM

Foto: Martin Rognefall
Foto: Martin Rognefall

Om sommelieren (vinkyparen) Johan "Patjanga" Nilsson, 27, råkar skvätta vin på vita duken under de närmaste dagarna, så ha överseende.

Grabben är nämligen i chocktillstånd sedan han på söndagen vann sommelier-SM 2015.

– Jo, jag är fortfarande i chocktillstånd, säger han med darr på rösten.

"Patjanga" Nilsson från Västervik och Växjö ("Patjanga" är en gammal gangsterfigur) har i flera år legat i sommeliertoppen i landet, men det var på nervösa och darrande ben som han kastade sig in i finalstriden med Frida Hansson (tvåa) och Maya Samuelsson (trea).

– Jag tänkte att jag går upp och försöker i alla fall, säger "Patjanga" till Expressen.

Det gick bättre än vad han kunde föreställa sig: Svensk mästare.

Hur blev du vinkännare och professionell sommelier?

– Jag jobbade på ett äldreboende i Västervik där vi serverade vin ibland, dessutom var min pappa intresserad av vin. Det var så det började.

Nu jobbar han på finkrogen PM & Vänner i Växjö.

– Vi har 3 500 olika viner på vår vinlista, så det gäller att läsa på, säger Johan Nilsson.

Så många?

– Ja, det är en gammal bank, så vi förvarar dem i bankvalv.

Vad sippar du själv för vin framför "Let's dance"?

– Då jobbar jag oftast, men skulle jag vara hemma och titta på tv dricker jag helst ett Riesling (vitt) från Moseldalen.

Och vad dricker du till den grillade oxfilén?

– Det blir ett tanninrikt italienskt Bardolovin.

Till sist – till glassen som är efterrätt?

– Då dricker jag gladeligen ett sött Muskatvin, också det från Italien. Det smakar som fläderblomssaft, säger Johan "Patjanga" Nilsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!