Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Gieseckes miljonaffärer – döljer intressekonflikter

Tidigare intervju: Tegnell undviker frågan om att Giesecke brutit mot restriktionerna.
Johan Giesecke.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Johan Gieseckes fru Kajsa Giesecke är initiativtagare till andningssjukhuset Remeo AB i Sköndal i Stockholm. Bolaget har avtal med Region Stockholm och tar emot covid-19 patienter. Nu kan Expressen avslöja att Johan Giesecke inte berättat för Folkhälsomyndigheten om sin familjekoppling till covid-19 vården.Foto: Facebook
Rikast. Johan Giesecke, 70, tjänar mest av alla coronaprofiler. Nu kan Expressen avslöja att den före detta statsepidemiologen, som har ett miljonkontrakt med Folkhälsomyndigheten, inte redovisat sina ekonomiska och familjära kopplingar till en rad företag.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Skärfsta Gård har en egen hemsida. Kajsa Giesecke brukar blogga om livet på lantgården, bland annat om att det är en bra plats att vara på när pandemin rasar. Hon skrev också att maken Johan trivs med att jobba med Folkhälsomyndigheten igen och killarna han anställde - Anders Tegnell, Johan Carlsson och Anders Wallensten. När media börjar ställa frågor om parets affärer och ekonomi stängs gårdens hemsida ned.Foto: SKÄRMDUMP / skarfsta.se

Johan Giesecke, 70, är rikast av alla coronaprofiler. 

Den före detta statsepidemiologen har starka kopplingar till minst tre olika företag. Hans fru Kajsa Giesecke sitter i styrelsen för ett privatsjukhus som vårdar patienter med covid-19.  

Trots detta har han inte deklarerat intressekonflikter och undanhållit uppgifter – både från sin uppdragsgivare Folkhälsomyndigheten och den ansedda vetenskapstidskriften The Lancet. 

Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson skriver så här i ett sms till Expressen: 

”Vår chefsjurist svarar att Johan inte tagit upp dessa uppgifter och att vi därför kommer att be honom komplettera. Folkhälsomyndigheten får sedan bedöma dessa uppgifter. 

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 69 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “Starta premium – 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Här är värsta bråken i Sveriges mästerkock: ”Skräckinjagande”

• Mannerströms sabotage • Stal mat • TV4 fick be om ursäkt

Fyra par berättar: Därför älskar vi varandras kroppar

Detaljerna som gör att de tänder på varandra - igen och igen

Pappa mördade deras två syskon: ”Hämnden är ljuv”

Småbröderna dog i lågorna • Philip har brutit kontakten – Amanda längtar tills pappa släpps