När Johan Nestin försökte rädda livet på en man blev han hotad av mannens son, som sa: "Om min pappa dör, så dör ni. Det ska ni veta."

När Johan Nestin försökte rädda livet på en man blev han hotad av mannens son, som sa: "Om min pappa dör, så dör ni. Det ska ni veta."

Johan fick dödshot under livräddningen

Publicerad

Johan Nestin älskar sitt arbete som anestesisjuksköterska i ambulansen.

Men han har också mött rena dödshot när han försökte rädda livet på en patient.

– Patientens son sa till oss: "Om min pappa dör så dör ni också", säger Johan Nestin.

Händelsen inträffade för ett drygt halvår sedan.

Johan Nestin och hans kollega hade fått ett larm om att en man hade fått ett hjärtstopp. Larmet kom från mannens son som var i chock när Johan och hans kollega kom till platsen.

Johan påbörjade hjärt- och lungräddning medan patientens son blev alltmer förtvivlad och av någon anledning blev han också arg och irriterad.

Mitt i den akuta situationen hörde han sonen lugnt konstatera.

– Om min pappa dör, så dör ni. Det ska ni veta.

"Då går vi härifrån"

Johan Nestin hade blivit hotad förut men det var något i sonens röst som gjorde att hotet kändes allvarligt menat.

– Det var inte första gången det hände, men det här var speciellt. Om det kommer från en finnig 14-åring kan man skaka av sig det, men nu var det en muskelbyggd, tatuerad man som kan ha haft ett kriminellt förflutet. Då går det inte att jobba samtidigt, säger han.

 

LÄS MER: Civilpolisen Peter, 39, besköts med automatvapen

 

På ett lugnt och metodiskt sätt lyckades dock Johan hantera situationen.

– Jag sa: "Om du menar allvar så går vi härifrån nu direkt". Då skiftade han karaktär helt och bad oss att stanna och rädda hans pappa. Efter det bad jag honom att gå därifrån under tiden vi arbetade, känner man sig inte säker själv kan man inte rädda andra personer, säger Johan.

Blev jagad med machete

Han har varit verksam i yrket under snart 20 år och menar att det trots allt ändå bara är ett par procent av alla uttryckningar i Stockholm som vållar dem några säkerhetsrelaterade problem.

Men de enstaka fallen har blivit värre, framför allt i socioekonomiskt utsatta områden, menar Johan.

 

LÄS MER: Henrik slutade som brandmästare på grund av våldet

 

– Man måste hela tiden förbereda sig på det värsta. Polisen vet till exempel om vilka adresser där våldsamheter sker oftare, det gör inte ambulanspersonal. Vi har blivit bemötta av kastade knivar när vi dykt upp och en kollega blev jagad av en kille med en machete. Det vanligaste är dock att folk hotar med att anmäla oss eller att ringa till pressen, säger han.

– I grunden är det desperata anhöriga eller psykiskt sjuka personer som blir våldsamma på något sätt. När det händer backar vi oftast och tillkallar polis, vi kan inte arbeta om vi inte känner oss säkra.

Familjen är orolig

Trots den tuffa arbetssituationen har Johan inga tankar på att byta yrkesbana.

Han säger att han älskar att hjälpa människor och att han inte kan ta hänsyn till vilka människorna är eller vilka värderingar dessa har.

Men situationen påverkar honom, och framför allt människor i hans närhet.

– Jag har ju precis som alla andra anhöriga. Min fru vill att jag kommer hem när jag går av mitt skift. Hon är orolig för min skull och det förstår jag.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag