Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan får lämna hemmet – Wuhan häver karantänen

Johan Björnfot valde att stanna i Wuhan när smittan började sprida sig.Foto: SVT
Wuhan.Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I morgon hävs karantänen i coronavirusets epicenter Wuhan i Kina. 

Johan Björnfot är en av svenskarna som varit fast i sin lägenhet i 75 dagar. 

För SVT:s Morgonstudion berättar han om känslan att snart bli fri – och hur övervakningen nu kommer att se ut. 

I Wuhan i Kina, där coronaviruset först fick spridning har invånarna suttit i karantän sedan den 23 januari. 

Svensken Johan Björnfot, 40, är en av dem som suttit i karantän i staden. En tid som fungerat relativt bra, säger han själv i SVT Morgonstudion. 

– Jag har haft hälsan och kunnat ha normala dagar där jag jobbat och haft schema som jag följt veckovis, berättar han via länk.

”Riktiga käftsmällar”

Nu är han inne på 75:e dagen i sitt hem och dagarna har inte bara flutit på. Det svåraste har varit ovissheten om när han ska få gå ut igen.

Flera gånger har de boende trott att karantänen skulle upphävas, men fått beskedet att det inte blivit något. Johan uppskattar att han fått de dystra beskeden att karantänen fortsätter tre– fyra gånger. 

– Det var riktiga käftsmällar. Man hade byggt upp att ”nu äntligen”. Sen får man veta att det kommer skjutas fram utan att veta hur länge. Så det har varit tuffa timmar och ibland kom en hel dag där man var lite nere och sänkt, men sen var det bara att börja om igen, det hjälper inte att sitta och sura, säger hockeytränaren från Luleå i Morgonstudion.

Kunnat sola och träna

Vardagarna har bestått i att göra instruktionsvideos till de barn och ungdomar han jobbar med, han har också varit noga med att göra mindfullnessövningar och tränat och solat på takterrassen på husets 34:e våning. 

Själv bor Johan i en lägenhet på 90 kvadratmeter på 27:e våningen med utsikt över staden, något han poängterar att varit lyxigt under omständigheterna.

Ut från området har han inte fått gå. De första fyra- fem veckorna var det helt förbud mot att gå utanför ytterdörren. Sedan blev det okej att beställa mat som hämtas nere vid en grind i bostadsområdet där det står både vakter och poliser – och i trapphusen sitter övervakningskameror.

Men nu kommer ljuset i tunneln. Enligt Kinas rapportering har smittspridningen i Wuhan sjunkit så pass mycket att myndigheterna gör bedömningen att staden häver karantänen för friska i morgon, 8 april. 

Siffror om smittspridningen har dock ifrågasatts och kinesiska medier rapporterar att nya fall av covid-19 räknas inte in i Kinas officiella statistik. 

App ska spåra smitta

För att nu få röra sig fritt ute kommer man behöva använda en App som lyser grönt för den som kan komma ut ur sitt område och röra sig fritt. Genom appen kan även smittspårning göras om någon skulle bli sjuk. 

Men för Johan kommer det troligen inte lysa grönt redan i morgon, då han inte har det kinesiska id-nummer som krävs. Han hoppas på att få komma ut senare i veckan.  

– Man kommer känna ett rejält lyckorus av att bara ta en promenad till en flod här som går igenom Wuhan. Bara att köpa en kaffe kommer att vara en obeskrivlig känsla. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: Det händer i kroppen om du får coronavirus 

Svenska pensionärerna fast i Kenya efter att ha byggt barnhem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.