Johan Erséus chattade med läsarna

Publicerad
Uppdaterad
Expressen.se:s läsare ställde frågor till Vår fantastiska världs redaktör Johan Erséus.
Hugo: Jag är väldigt intresserad av Ufo-frågor. Kommer ni att skriva mycket om det?
JohanErseus: Jo, ufo-frågor är ett spännande ämne som vi säkert kommer att ta upp på ett vetenskapligt sätt.

Markus:
Jag vill läsa mer om Hitler i synnerhet och andra världskriget i allmänhet! Artikeln om Hitler och påven var lysande!
JohanErseus: Hitler är en person som är en både skrämmande och fascinerande centralgestalt under 1900-talet. Så det kan mycket möjligt bli mer om Hitler.

Mia: Varför är du själv så intresserad av vetenskap? Vad fascinerar?<br>
JohanErseus: Det är ju så roligt att varje dag öka sitt kunnande, att lära sig mer om världen, att få veta när tidigare obesvarade frågor har lösts.

kicki: När kommer nästa nummer?
JohanErseus: Nästa nummer kommer om en månad - tisdag 25 november.

Pia: Varför bestämde ni er för att ge ut den här tidningen? Jättebra initiativ tycker jag!
JohanErseus: Vi tycker att frågor om vetenskap i bred mening är viktig för att man ska få ett sammanhang. Korta och snabba nyheter är jättebra, men man behöver fördjupning också. Vi tror att många är intresserade av faktabaserade ämnen som presenteras på ett sätt som är både seriöst och spännande.

Göte: Jag är mycket intresserad av djur och naturliv. Kommer ni att skriva om det tror ni? Det skulle uppskattas.
JohanErseus: Vi kommer att ha artiklar om djur och natur i alla nummer.

Mia: Kommer det komma med fler dvd:er?
JohanErseus: Ja, tanken är att det ska vara en dvd med i alla nummer av tidningen.

Thomas: Jag hoppas på mer om universum, kvantfysik och strängteorier?
JohanErseus: Det blir absolut mer om universum - jag har svårt att tänka mig ett större ämne...

Gunnar Gam: Vi i familjen gillar tankenötter och IQ-tester. Skulle gärna se ett uppslag med hjärngympa. Tack på förhand.
JohanErseus: Vi på redaktionen gillar också hjärngympa. Vi försöker att lägga in många frågesporter. Det kan mycket väl bli tankenötter och liknande.

Hugo: Jättebra idé! Men varför så sällan, varför inte varje vecka?
JohanErseus: Vi skulle gärna komma ut varje dag - men vi gör hellre en genomarbetad tidning med läsning som räcker en månad. Då blir det dessutom lättare att hålla en hög kvalitet.

Gunnar Gam: Konspirationsteorier finns ju av alla de slag. Kan ni inte viga ett reportage åt de kändaste teorierna, och eventuella dementier?
JohanErseus: Det är inte omöjligt att vi kommer in på konspirationsteorier - särskilt om de har med historia att göra.

CE: Skall "Vår fantastiska värld" handla om riktig vetenskap på ett tillgängligt sätt, eller skall det vara en oseriös spekulations- och flumtidning tup Illustrerad vetenskap?
JohanErseus: Självklart ska den handla om riktig vetenskap på ett tillgängligt sätt - Vår fantastiska värld ska vara seriös utan att vara tråkig.

Bjorn Gadler: Kan man prenumerera pa tidningen om man bor i USA?
JohanErseus: Nej, man kan inte prenumerera på tidningen, varken i Sverige eller USA. Den säljs enbart med Expressen / Kvällsposten / GT.

Gunnar Gam: En favorit på tv är Mythbusters på Discovery. Skulle vara kul att se något liknande i press.
JohanErseus: Det håller jag med om. Att gå igenom myter och försöka se vad som är sanning bakom är väldigt spännande.

Ramberg: Jag vill läsa mer om seriemördare, typ Son of Sam osv, och hur det gick till när de åkte fast. Är det nånting som ni kommer att skriva om?
JohanErseus: Det är inget vi har tagit upp än. Men visst kan en del fascinerande kriminalhistoria vara bra ämnen i tidningen.

CE: Jag är själv forskare och retar mig oerhört på hur ofta media framställer forskningsresultat på ett missvisande sätt. Kommer ni att ha någon fackgranskning av det ni publicerar?
JohanErseus: Ja, dels intervjuar vi ofta svenska forskare även om det är utländska rön vi utgår från. Och dels försöker vi i möjligaste mån att låta experter faktagranska materialet innan det går i tryck. I första numret har vi t ex haft hjälp av rymdforskare, historiker, vampyrforskare, marinbiologer, biologer, fysiker, fysiologer, paleontologer, läkare - plus Nationalencyklopedins egna experter.

Jakob:
Kan man köpa tidningen utan dvd-filmen?
JohanErseus: Nej, men filmen kostar inget extra. Tidningen kostar 45 kr och då ingår filmen.

Berit: Kommer ni skriva om hur man försöker få fram miljövänliga drivmedel till bilar?
JohanErseus: Ja, det är ett ämne som vi säkert kommer att ta upp.

Tessan: Hej! Kommer er vetenskapstidning finnas på internet också?
JohanErseus: Hela tidningen kommer inte att finnas på Internet, som det ser ut nu. Däremot kan det tänkas att delar finns på expressen.se. Men vem vet - vi kanske gör en egen sajt någon gång.

Jacob: Jag vill läsa om djur.
JohanErseus: Det kan du göra i varje nummer av Vår fantastiska värld.

Moderator:
Nu måste vi tyvärr stänga chatten. Tack för att ni mejlade era frågor och önskemål. Tack Johan Erséus för snabba svar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag