Med hjälp av den nya pandemilagen får regeringen ytterligare ett verktyg i verktygslådan.
De verksamheter som inte följer de nya förbuden kan tvingas betala vite eller helt stängas ner, meddelade socialminister Lena Hallengren på gårdagens pressträff.
– Den svenska strategin har varit en kombination av hårda regler och förbud, men det har funnits ett behov av mer träffsäker lagstiftning, sa statsminister Stefan Löfven.
Carlson: ”Där misstar man sig”
Samtidigt anser Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att den nya pandemilagen kommer ha en begränsad effekt på smittspridningen i samhället.
– Att tro att man kan stänga ner affärer och få stor effekt på smittspridningen, där tror jag man misstar sig, säger han till SVT.
– Vi har lärt oss mycket sedan i våras, vi vet att det är familjesituationen, den närmaste vänkretsen och på arbetet som är de stora smittspridningstillfällena.
Hade du önskat att pandemilagen kommit tidigare?
– Det hade väl varit lättare att få en acceptans för det hårda trycket som ligger på idrott och kultur, om vi hade kunnat balansera det tidigare. Men för smittspridningen och pandemin i övrigt spelar det inte så stor roll, säger Johan Carlson till SVT.
PANDEMILAGEN: Detta gäller från och med söndag
Från och med söndag 10 januari, börjar den nya pandemilagen gälla. Då införs bindande regler mot en rad verksamheter, som nu åläggs med krav att begränsa antalet besökare.
Verksamheterna som påverkas är:
Handelsplatser, som butiker och varuhus
Sportanläggningar, som gym och badhus
Uthyrningsverksamheter i anknytning till sportverksamhet
Verksamheterna måste sätta en maxgräns för antalet personer som får visas i lokalen. Varje person ska minst ha 10 kvadratmeter att disponera.
Från söndagen införs även en maxgräns för privata samlingsplatser på åtta personer. Detta gäller för:
Festlokaler
Föreningslokaler
Andra uthyrningslokaler.