Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan Carlson: Hade inte tillräckliga resurser

Markörer i blodet som tidigt avslöjar hur svårt sjuk en patient kommer att bli.
Resurserna var för få, menar Carlson.Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Regionerna hade inte tillräckligt med resurser för att klara av coronapandemin.

Det uppger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för Sveriges radios Ekot.

Nu efterlyser han en diskussion om hur regionerna hanterat utbrottet.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten fick under våren motta mycket kritik för bristen på en bred och nationell coronatestning i landet.

Nu medger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson att regionerna haft för lite resurser för att hantera utbrottet. 

– Ja det är väl uppenbarligen så att när vi får en sådan här stor utmaning så är många enheter för små. De har ju gjort ett fantastiskt arbete, men har naturligtvis inte de grundresurser som skulle behövas, säger han till Ekot.

Bristen på resurser var en anledning till att Sverige kom i gång så sent när det gäller testningen jämfört med andra länder, säger Johan Carlsson.

– Det har ju varit svårt att upprätthålla den verksamheten fullt ut under den topp som uppstod i mars april. Om det har betytt så väldigt mycket för pandemin är svårt att säga men visst hade det varit en fördel om man hade haft en kraftfullare regional organisation och mera resurser allokerade, säger han till radion.

Smittökning i Sverige

I Europa har smittspridningen återigen tagit fart och nya restriktioner har införts i bland annat Storbritannien och Frankrike.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har man även i Sverige märkt av en viss ökning.

– Utvecklingen i Sverige går sakta åt fel håll, säger han under torsdagens presskonferens.

Omkring 90 923 fall har hittills bekräftats i Sverige och totalt har 5 880 människor avlidit med bekräftad covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs Johan Carlson mena att Folkhälsomyndigheten inte hade tillräckligt med resurser. Rätt ska vara att regionerna inte hade tillräckligt med resurser, enligt Carlson.

LÄS MER: Agnes Wolds kritik mot nya strategin

LÄS MER: Oron: Spridningen är tillbaka i Stockholm

LÄS MER: Tegnell: Utvecklingen går sakta åt fel hål

Professorns hårda kritik mot Boris Johnson: ”Ger befolkningen skulden”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.