DÖDADES. Candice Berner, 32, var utevoch sprang när hon blev attackerad av vargar. Foto: AP
DÖDADES. Candice Berner, 32, var utevoch sprang när hon blev attackerad av vargar. Foto: AP

Joggare dödad av varg i Alaska

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK/STOCKHOLM. Joggingturen i Alaskas vildmark blev hennes död. I går konstaterades att läraren Candice Berner, 32, dödats av en flock vargar.
En hel by är i chock - skolbarn får övervakas av vakter på snöskotrar.
Vargattacken förvånar experterna. Det är över 50 år sedan någon i USA blev dödad av en varg. Men allt talar för att Candice Berner, en erfaren långdistanslöpare som nyligen flyttat till Chignik Bay, dödats av minst två vargar, troligen fler.
Hennes kropp har slitits i stycken och några andra rovdjur finns inte i området.
- Det fanns spår av cirka fyra vargar runt kroppen, säger Audie Holloway vid Alaskapolisen.

Lever i skräck

Sedan i tisdags lever Chignik Bays 105 invånare i skräck för en ny attack. Ingen ger sig ut ensam, beväpnade vakter bevakar från snöskotrar och barnen följs till skolan.
- Vi har noterat vargaktiviteten och nu är det ingen som ger sig utanför byn, säger Johnny Lind, ordförande i byrådet.

Kan utgöra hot

Enligt Börje Waldebring, jakt- och rovdjursexpert på LRF, kan vargar i extrema situationer döda en människa.
- Tittar man historiskt så vet vi att varg i vissa situationer kan utgöra ett hot mot människor. Till exempel om vargen har rabies eller lider av stark hunger, eller om det rör sig om vargar som på ett eller annat vis har varit tama och sedan byter miljö, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag