Nya rekommendationer från Läkemedelsverket säger att friska barn under tre år inte ska vaccineras. Det betyder att Joel, 22 månader, inte får något vaccin. "Självklart är jag orolig, eftersom influensan säkert sprids snabbare på förskolan", säger mamma Jessica Wid.
Nya rekommendationer från Läkemedelsverket säger att friska barn under tre år inte ska vaccineras. Det betyder att Joel, 22 månader, inte får något vaccin. "Självklart är jag orolig, eftersom influensan säkert sprids snabbare på förskolan", säger mamma Jessica Wid.

Joel, 2, får inte vaccin

Publicerad
Uppdaterad
Joel, 20 månader, ska inte vaccineras mot svininfluensan. Nya rekommendationer från Läkemedelsverket säger att friska barn under tre år inte ska vaccineras. - Jag är inte ensam om att oroa mig, säger Joels mamma Jessica Wid, 27.
I går kväll kom läkemedelsverkets rekommendationer för vaccinering av barn och gravida. Rekommendationer som vården nu ska följa.
Det nya vaccinet är inte tidigare testat på små barn och gravida. Det har dock gjorts tester som visar att vaccinet är säkert och effektivt för barn mellan tre och nio år.

Saknar biverkningsstudier

Eftersom det inte finns några data väljer myndigheten att inte rekommendera vaccin för friska barn under tre år.
- Eftersom vi inte har studier på effekt och biverkningar vill vi inte det. Så små barn kan få feber och feberkramper och det är lite oroligt. Men det ska komma studier av småbarn så de kanske kan få vaccin senare, säger Charlotta Bergquist, vaccinexpert på läkemedelsverket.
Hemma hos familjen Wid-Regado i Göteborg har osäkerheten om vaccineringen spätt på oron.
- Det är lite otäckt. Jag vet inte hur mycket vaccinet har blivit testat.
- Man vet inte vad det innehåller och vilka biverkningar man kan få, säger Jessica Wid.

"Självklart är ja

Mamma Jessica har tidigare sökt så mycket information som möjligt - och deltagit i diskussioner på nätet med andra oroliga småbarnsföräldrar. Familjen tvekade också ett tag på om Joel skulle få börja dagis.
- Självklart är jag orolig, eftersom influensan säkert sprids snabbare på förskolan.
- Men det finns inte utrymme att tacka nej till en förskoleplats på grund av svininfluensan, säger Jessica Wid.
Nu kommer i alla fall beskedet till småbarnsföräldrarna att barn under tre år inte ska vaccineras.
- Från början fick jag höra att små barn inte ska vaccineras, men jag visste inte varför man inte vaccinerat, säger Jessica Wid.

Var trettonde död ett barn

En rapport som kom från amerikanska CDC igår kväll visar att ett av tretton dödsfall är ett barn. Svininfluensan tycks farligare för barn än vanlig säsonginfluensa. Två av tre barn som dött i USA har haft någon form av neurologisk sjukdom som cerebral pares eller epilepsi.
De nya rekommendationerna från Läkemedelsverket säger också att barn mellan sex månader och tre år som är i riskgruppen däremot ska vaccineras mot svininfluensan. Till riskgruppen hör barn med exempelvis hjärt- och lungsjukdomar, cystisk fibros och utvecklingsstörning.
- Vi bedömer att de barnen har så hög risk att bli väldigt sjuka och kanske till och med dö att de ska ha vaccineringsskydd. Det är samma grupp barn som vi årligen rekommenderar att ta det vanliga influensavaccinet.
- Också barn under sex månader som har särskilda hög risk att bli sjuka kan förstås vaccineras, säger Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag