Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joe Bidens vädjan för demokratin: ”Är i fara”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Joe Biden vädjade för demokratin i ett tal på Memorial Day.
Foto: TASOS KATOPODIS/ UPI/ SHUTTERSTOCK
Kamala Harris var också med på ceremonin för att hedra USA:s veteraner.
Foto: SHUTTERSTOCK

President Joe Biden uppmärksammade Memorial Day med ett tal på militärkyrkogården Arlington. 

Ett tal där han vädjade för demokratins framtid.

– Demokratin är i fara, här hemma och runtom världen, sa presidenten.

Joe Biden besökte med hustrun Jill Biden och vicepresident Kamala Harris militärkyrkogården Arlington i delstaten Virginia på måndagen. Det traditionella besöket genomfördes för att uppmärksamma Memorial Day, en amerikansk högtid för att hedra landets stupade soldater. I sitt tal hyllade Joe Biden alla veteraner och påminde om att det var demokratin de kämpat för.

– Demokratin är värd att slåss för och den är värd att dö för, sa Joe Biden och kallade demokratin för ”USA:s själ”, innan han kom in på farorna som hotar demokratins framtid.

– Vad vi gör nu, hur vi bestämmer oss för att hedra minnet över de fallna, kommer att avgöra om demokratin överlever eller inte, sa Biden.

Restriktiva vallagar

Talet kom efter det att demokrater i Texas åtminstone tillfälligt stoppa nya restriktiva vallagar genom att helt sonika lämna delstatskongressen i samband med omröstningen. Joe Biden hade kallat vallagarna, som kritiker menar gör det svårare för minoriteter att rösta, för ett angrepp på demokratin. I talet gav han en passning till Texas, de delstater som har genomfört hårdare vallagar och de som planerar att göra det.

– Demokrati frodas när dess infrastruktur är stark. När människor har rätt att rösta, fritt, rättvist och utan hinder.

Flynn tycktes uppmana till militärkupp

Orden kom också dagen efter det att Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare, den dömda men av presidenten benådade Michael Flynn, under en konferens tycktes förespråka en militärkupp i USA. 

Flynn fick under konferensen frågan om varför inte samma sak kan hända i USA som i Myanmar.

– Det finns ingen anledning. Det borde hända här, svarade Flynn enligt CNN.

Flynn och hans advokat Sidney Powell har senare tonat ner svaret och sagt att han inte på något sätt menade att han ville se en militärkupp i USA. Flynn hävdar i stället att han sagt att det inte finns någon anledning till en militärkupp i USA.

https://twitter.com/SethAbramson/status/1399174600899039236

Här ramlar Joe Biden – tre gånger

USA:s president sågs snubbla flera gånger på väg in i Air Force One tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.