Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joe Bidens tal till nationen

Under natten höll Joe Biden ett tal till nationen – möttes av både jubel och slagord.
Biden såg till att reta upp sin ”republikanska vänner” under talet.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT
Marjorie Taylor Greene vrålade ut sin ilska mot Biden.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT
Säkerhetspådraget vid Kapitolium är ovanligt stort i samband med Bidens tal till nationen.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

En stor del av talet handlade om samarbete.

Men Joe Biden såg även till att reta republikanerna vid flera tillfällen.

Tilltaget fick flera representanter att vråla ut sin ilska mot presidenten:

”Lögnare!”

Joe Biden höll sitt första tal till nationen – State of the Union – sedan republikanerna tog kontroll över representanthuset under natten mot onsdagen.

Biden väntas inom kort tillkännage att han ställer upp för omval och talet kan ses som en sorts mjuklansering av kommande kampanj. En kampanj med ett välbekant tema: Samarbete, normalitet och ordning. Samma tema som Biden hade under kampanjen 2020 och som ställdes i kontrast till de kaotiska Trump-åren, som kulminerade i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

– För två år sedan stod vår demokrati inför sitt största hot sedan inbördeskriget. I dag, även om den är något blåslagen, står vår demokrati okuvad och obruten, sa Biden.

– Folket har skickat ett tydligt budskap: Att bråka för bråkandets skull, att söka makt för maktens skull, att söka konflikt för konfliktens skull, leder ingenstans. Vi har skickats hit för att avsluta det jobbet.

Biden gillrade fälla

Men det var inte bara samarbete som gällde. Biden gillrade även fällor för republikanernas mer hetsiga representanter – precis som hans rådgivare pratat om innan talet.

Biden talade om en av de stora stridsfrågorna just nu: Skuldtaket och statsskulden – en skuld som han sa tog 200 år att bygga upp men som ökade med 25 % under den förra presidenten.

– Hur svarade kongressen på all den skulden? De gjorde det enda rätta, de höjde skuldtaket tre gånger utan att ställa några motkrav.

– En del av mina republikanska vänner vill ta ekonomin som gisslan för att få mig att gå med på deras ekonomiska planer. Alla ni där hemma borde veta vilka deras planer är, sa Biden och hävdade att de vill slakta sjukförsäkringssystemet Medicare och andra försäkringssystem för att höja skuldtaket.

Flera republikaner, däribland Marjorie Taylor Greene, svarade med högljudda protester. 

– Lögnare! Du ljuger!, sågs hon skrika.

Presidenten svarade att han var glad över reaktionerna eftersom han ”tycker om omvändelse”.

– Jag säger inte att det är en majoritet av er, kanske inte ens en stor del, men det föreslås av några individer. Men gott folk, eftersom vi tydligen alla är överens: Försäkringssystemen ska inte röras nu, ok? Vi har nått enighet.

Innan talet hade den nya talmannen i representanthuset, Kevin McCarthy, försökt ta kontroll över sina republikanska kamrater och vädjat till dem att inte – likt förra året – häckla presidenten. 

USA-kännaren: Se inte Bidens tal

Andreas Utterström om Joe Bidens tal: ”Ganska tröttsamt att se på”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.