Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joe Bidens nya ordval om migrationen: ”Kris”

Joe Biden.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Ensamkommande barn ser på tv i den amerikanska gränsbevakningens anläggning i Rio Grande Valley, Texas.
Foto: DARIO LOPEZ-MILLS / AP TT NYHETSBYRÅN

I mars registrerades 172 000 migranter vid USA:s södra gräns, vilket är nytt rekord.

USA:s president Joe Biden har för första gången kallat flyktingströmmen för en kris, rapporterar amerikanska medier.

Samtidigt är hans parti splittrat om vilken migrationspolitik landet ska föra.

Flödet av migranter som kommer till USA:s gräns mot Mexiko har ökat kraftigt den senaste tiden. I mars registrerade den amerikanska gränsbevakningen 172 000 migranter. Det är den högsta månadsnoteringen någonsin och en ökning med 71 procent jämfört med februari, enligt Fox News.

18 890 var ensamkommande barn, vilket är en fördubbling jämfört med februari.

Het fråga

Och migrationen är en het politisk fråga – i landet och inom Joe Bidens eget demokratiska parti.

Den förre presidenten Donald Trump sänkte taket för USA:s flyktingmottagande till 15 000 för budgetåret 2021. Joe Biden har lovat att höja taket till 125 000 för nästa budgetår som börjar i oktober. Hans utrikesminister Antony Blinken har också föreslagit att taket för innevarande budgetår ska höjas till 62 000.

På fredagen skrev dock Joe Biden under en presidentorder om att hålla siffran 15 000 i år. Det ledde omedelbart till kraftfull kritik från de krafter inom Demokraterna som vill ha en mer generös migrationspolitik.

Nya ordvalet: ”Kris”

Då backade Vita huset och tillkännagav att taket ändå kommer att höjas. 

Det var när Biden skulle förklara sin policy på lördagen som han för första gången använde ordet ”kris” om situationen vid gränsen. Tidigare har Bidens administration beskrivit läget som ”utmanande” och skyllt problemen på Trumps restriktiva migrationspolitik.

Från republikanskt håll har det i stället sagts att det är Joe Bidens löften om att ta emot fler som har lockat rekordmånga människor till gränsen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.