Joe Bidens nya besked: Ställ Trump inför riksrätt

Joe Bidens nya besked: Ställ Trump inför riksrätt.
Demokraten Joe Biden säger för första gången att han vill ställa president Donald Trump inför riksrätt.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Demokraten Joe Biden säger för första gången att han vill ställa president Donald Trump inför riksrätt.

– Donald Trump har brutit mot sin presidented, förrått nationen och begått åtalbara handlingar, säger Biden, enligt NBC News.

Joe Biden, ett av de tyngre namnen som tävlar om att bli Demokraternas presidentkandidat i valet 2020, meddelar på onsdagen för första gången att han ställer sig bakom kravet på att ställa Donald Trump inför riksrätt.

– För att bevara vår konstitution, vår demokrati, vår grundläggande integritet, bör han ställas inför riksrätt, säger Biden om presidenten vid ett tal i New Hampshire, enligt CNN.

Under tisdagen meddelade Vita huset att man inte kommer att medverka i utredningen om riksrätt mot Donald Trump eftersom den sägs sakna ”legitim konstitutionell grund”. Tidigare under tisdagen stoppades USA:s EU-ambassadör för att vittna i utredningen bakom stängda dörrar.

Pressade Ukrainas president

I slutet av september meddelade representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi att en formell riksrättsprocess inleds mot Donald Trump. 

Beskedet kom sedan det blivit känt att Donald Trump i ett telefonsamtal ska ha försökt pressa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda korruptionsmisstankar mot förre vicepresidenten Joe Biden och hans son Hunter Biden. 

Trumps svar

Presidenten är inte sen att svara på Bidens utspel. På Twitter skriver Trump, som använder öknamnet ”sömnige Joe” om rivalen:

”Så patetiskt att se sömnige Joe Biden, som med sin son, Hunter, och till skada för amerikanska skattebetalare, har lurat minst två länder på miljontals dollar, kräva att jag ställs in för riksrätt – när jag inte har gjort något fel. Joes misslyckade kampanj gav honom inget annat val!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1181991604493656064

Presidenten anspelar i sin Tweet på att Hunter Biden under den tid Barack Obama var president var engagerad i ett gasbolag som utreddes av ukrainska myndigheter. Trump menar att Joe Biden, dåvarande vicepresident, använde sin position för att stoppa utredningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.