Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joe Bidens nya åtgärder ska minska masskjutningar

Joe Biden: ”Skjutvapenvåld är en epidemi".
Joe Biden höll ett möte med kongressledamöter och personer som drabbats av skjutvapenvåldet i Vita husets rosenträdgård under torsdagen.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstration efter masskjutningen i Atlanta nyligen, där offren var asien-amerikaner.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

USA har skakats av flera uppmärksammade masskjutningar den senaste tiden och trycket på president Joe Biden att se över vapenlagarna har ökat. 

Under torsdagen lanserade han åtgärder som syftar till att minska dödsskjutningarna, rapporterar CNN.  

– Skjutvapenvåld är en epidemi i det här landet. Och det är en internationell pinsamhet, sa presidenten under ett möte vid Vita huset. 

Under torsdagen mötte Joe Biden en grupp kongressledamöter och människor som som drabbats av skjutvapenvåldet i Rosenträdgården vid Vita huset, rapporterar CNN. 

Detta efter att en rad masskjutningar drabbat USA den senaste tiden. 

Biden beskrev våldet som en epidemi och en förlägenhet för USA i omvärlden – och berättade att han nu vill driva igenom flera åtgärder för att få bukt med masskjutningarna. 

Joe Biden vill får bort ”ghost guns” från gatorna

Bland annat handlar det om att begränsa användningen av så kallade ”ghost guns”. Dessa monteras ihop till skjutdugligt skick med delar och instruktioner som man kan köpa över internet. Detta ska göras genom att reglera användningen av armband som används för att tillverka vapnen, rapporterar CNN. 

Ett sådant vapen användes nyligen under masskjutningen i Boulder, Colorado. 

Han har även nominerat David Chipman, en känd förespråkare för strängare vapenlagar, till jobbet som byråchef för Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (FDA). 

Vita huset betonar att det bara handlar om inledande steg för att minska skjutvapenvåldet. Åtgärder som planeras senare, som att förbjuda licens för automatvapen och krav på bakgrundskontroller vid vapenköp, kräver kongressens godkännande, rapporterar CNN◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.