Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joe Bidens löfte: USA lämnar Afghanistan före 11 september

Patricia Gossman om situationen i Afghanistan.
Amerikanska soldater i Afghanistan.
Foto: SGT. JUSTIN UPDEGRAFF / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: AMR ALFIKY / POOL VIA CNP / SPLA / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Efter 20 års närvaro i Afghanistan ska USA dra tillbaka de kvarvarande 2 500 soldaterna före den 11 september i år.

Det har president Joe Biden beslutat, meddelar Vita huset på tisdagen.

Deadline för trupptillbakadragandet har fram till nu varit den 1 maj.

Nu meddelar Vita huset att processen kommer att inledas den 1 maj, och planen är att alla trupper ska ha lämnat Afghanistan före tjugoårsdagen av 11 september-attackerna år 2001, som föranledde dåvarande presidenten George W Bushs beslut att gå till militärt angrepp mot talibanregimen.

En anonym talesperson för presidentadministrationen sade på tisdagen i ett uttalande som publicerats på Vita husets hemsida att målet med kriget i Afghanistan var att utkräva ansvar för 11 september och att störa de terrorister som använde Afghanistan som bas för angrepp mot USA. Man anser nu att de målen är uppnådda sedan några år.

Ska fokusera på Kina och pandemier

– Vi bedömer att det hot mot vårt hemland som nu utgår från Afghanistan kommer att vara på en nivå som vi kan hantera utan bestående militär närvaro i landet och utan att ligga i krig med talibanerna, säger talespersonen.

Den amerikanska militären är inte lösningen på Afghanistans inre konflikter, konstaterar talespersonen. I stället kommer USA nu att inrikta sig på att stödja den pågående fredsprocessen med diplomatiska medel.

President Bidens övertygelse är att USA nu behöver fokusera sin energi på utmaningarna från Kina, på coronapandemin och kommande pandemier, och på hotet från terrorism som är spritt över fler länder än bara Afghanistan.USA drar tillbaka sina trupper från Afghanistan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.