Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joe Bidens varning till Putin på första utlandsresan

Ökad rysk aktivitet i Norra ishavet.
Joe Biden håller tal till amerikanska trupper på flygplatsen Mildenhall.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT
Jill Biden är med på resan – hennes första utomlands som USA:s ”first lady”.
Foto: JOE GIDDENS / AP/ TT
Biden kommer att träffa drottning Elizabeth under sitt besök i Storbritannien.
Foto: STEVE PARSONS/ WPA POOL/ SHUTTERSTOCK / REX/ TT

Här gör Joe Biden utlandsdebut som president.

På onsdagskvällen landade Air Force One i Storbritannien.

Nu väntar en hektisk vecka för presidenten.

– Vi ska visa att USA är tillbaka, sa presidenten till jublande amerikanska soldater på flygplatsen i Suffolk.

Joe och Jill Biden kommer att tillbringa åtta dagar i Europa på en resa som Joe Biden har sagt ska visa världen att USA är tillbaka och förnyar sina åtaganden gentemot allierade och partners. 

– Jag ska klargöra för Putin och Kina att Europa och USA är tajta, sa Biden innan han gick ombord på Air Force One hemma i USA.

På onsdagskvällen landade presidentparet på det brittiska flygvapnets flygplats Mildenhall i Suffolk, där de möttes av ett stort antal amerikanska trupper.

– Jag träffar Putin för att låta Putin veta det jag vill att han ska veta, sa presidenten till soldaternas stora jubel.

– Vi ska visa att USA är tillbaka och att världens demokratier står tillsammans för att tackla de tuffaste utmaningar och frågor som betyder mest inför framtiden.


https://twitter.com/ABC/status/1402718783857377285

Biden väntas varna Putin

Just mötet med Putin ses av många bedömare som resans klimax, där den sittande presidenten har en långt mindre förlåtande hållning till Rysslands försök att underminera västerländska demokratier, ekonomier och allianser än vad företrädaren hade. Mötet, där Biden väntas varna Putin för sagda aktiviteter, går av stapeln i Genève nästa onsdag.

”I mina telefonsamtal med president Putin har jag varit tydlig. USA söker inte konflikt. Vi vill ha en stabil och förutsägbar relation, där vi kan arbeta med Ryssland i frågor om strategisk stabilitet och vapenkontroll... samtidigt har jag förvarnat för tydliga konsekvenser för handlingar som kränker amerikansk suveränitet, inklusive inblandning i våra val”, skrev Joe Biden i en debattartikel i Washington Post i söndags. 

Men resan börjar med ett möte med den brittiska premiärministern Boris Johnson på torsdagen. Samtidigt träffas Jill Biden och Carrie Johnson, Boris nyblivna hustru, för en kopp te och en tur till Cornwalls turistattraktioner. Därefter är det dags för G7-möte, med världens ledande ekonomier, i Cornwall. Förutom att återuppbygga de halvt raserade allianserna kommer mötet i mångt och mycket att handla om klimatet, coronapandemin och vaccinationerna. 

Johnson har sagt att han tänker uppmana världsledarna att göra mer för att se till att resten av världen vaccineras – samtidigt lovar USA att donera 500 miljoner doser till fattigare länder.

Biden understryker åtaganden till Nato

På söndag, efter G7-mötet, träffar Joe och Jill Biden drottning Elizabeth på Windsor Castle innan det bär av till Bryssel och möte med Nato. Även här är målet att återupprätta förtroendet i en allians som Bidens företrädare kallade för obsolet. 

”I Bryssel, på Nato-mötet, kommer jag att understryka USA:s orubbliga åtagande för artikel 5”, skrev Biden i debattartikeln. Artikel 5 är den del av Natos fördrag som slår fast att ett angrepp mot ett Natoland är ett angrepp mot hela alliansen. 

I Bryssel kommer Joe Biden även träffa Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Här ramlar president Joe Biden – tre gånger

USA:s president sågs snubbla flera gånger på väg in i Air Force One i mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.