Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joe Bidens krav efter nya masskjutningen

Presidentens ilska efter masskjutningarna.
En av de döda förs bort efter skjutningen i Indianapolis.
Foto: MICHAEL CONROY / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden kräver att kongressen agerar.
Foto: DOUG MILLS / POOL VIA CNP / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Även Kamala Harris vill se handlingskraft från kongressens sida.
Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT
Åtta personer dog i skjutningen i Indianapolis.
Foto: MARK LYONS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Masskjutningarna plågar USA.

Skotten vid FedEx lokaler var den sjunde bara i år där minst fyra personer dödades på allmän plats. Och den 147:e masskjutningen totalt.

– Det här måste få ett slut, det är en nationell pinsamhet, sa Joe Biden som tillsammans med Kamala Harris uppmanar kongressen att agera.

Åtta personer dog och sju skadades när Brandon Hole, 19, öppnade eld i FedEx lokaler i Indianapolis. Det är bara den senaste i den långa raden av masskjutnigar i USA. För bara en vecka sedan sköt den tidigare NFL-spelaren Phillip Adams ihjäl sex personer i och utanför ett hus i Rock Hill, South Carolina. Även Boulder, Colorado, och Atlanta, Georgia, har drabbats av uppmärksammade masskjutningar med många dödsoffer under året. 

Washington Posts sammanställning visar att 45 personer dödats i sju olika masskjutningar under året i USA. Då har man använt en snäv definition, där rånmord och mord som endast begåtts i privata hem räknas bort. Med en bredare definition, som Gun Violence Archive räknat fram har 11 massmord och 147 masskjutningar inträffat i USA under året. Massmord definieras då som fyra eller fler döda. För att räknas som masskjutning minst fyra personer skadas eller dödas. 

Tre av massmorden har inträffat i Indianapolis.

Biden skärpte vissa vapenlagar

Nu ryter president Joe Biden återigen till om vapenvåldet – och kräver att kongressen agerar.

– Vi kan och måste göra så mycket mer för att rädda liv, sa Biden och uppmanade kongressen att driva igenom hårdare vapenlagar, som till exempel bakgrundskontroller vid vapenköp och ett förbud mot vissa typer av högkapacitetsvapen.

– Vem i guds namn behöver ett vapen med magasin som rymmer hundra patroner? Eller 40? eller 20? Det är bara fel och jag kommer inte ge upp förrän något har gjorts.

Biden noterade också att han i förra veckan gav presidentorder för att skärpa vissa vapenregler. Bland annat skärptes reglerna kring så kallade spökpistoler – pistoler som kan köpas i delar och monteras hemma, utan serienummer och som därmed inte går att spåra. Han gav också justitiedepartementet i uppdrag att se över reglerna för armstöd till pistoler, som i praktiken gör pistolerna till gevär. Skytten i Boulder, där tio personer dog, använde sig av ett sådant vapen.

Även vicepresident Kamala Harris krävde handlingskraft från kongressen. I en tweet beklagade hon det inträffade och skrev: ”Det finns lösningar för att stoppa vapenvåldet. Presidenten och jag uppmanar kongressen att agera.”

Polisen: ”Skytten tog sitt eget liv”

Minst åtta personer har dödats vid en masskjutning i Indianapolis i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.