Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joe Bidens drag: Har tillsatt hemlig grupp

Överstelöjtnanten: ”Tror vi kommer se ytterligare ukrainska motanfall”
USA:s president har satt samman en särskild beredskapsgrupp.
Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / SPLASHNEW / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
I dag träffar han Nato i Bryssel.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Vad gör vi om Putin använder kärnvapen – har ”Tiger Team” frågat sig.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Vad gör vi om Ryssland använder kärnvapen?

Den frågan har diskuterats av Joe Bidens särskilt sammansatta beredskapsgrupp: ”Tiger Team”.

Planerna kommer diskuteras i Bryssel i dag.

Kriget ligger längst fram på tungan när USA:s president Joe Biden i dag medverkar på toppmöten i Europa med Nato, EU och G7-länderna.

Redan vid 21.03-tiden under gårdagskvällen gjorde Air Force One ”touchdown” på belgisk mark efter en sju timmar lång flygresa över Atlanten – Biden är i Europa för att skapa enighet, diskutera militära strategier och komma fram till lösningar kring såväl krigsflyktingarna från Ukraina som Kina-frågan, rapporterar BBC.

Joe Bidens beredskapsgrupp

Även på hemmaplan i Washington har säkerhetsfrågan gått varm. I det tysta har Joe Biden sammansatt en grupp säkerhetsrådgivare – som med gemensam tankekraft försökt klura ut hur USA ska svara om det är så att Ryssland väljer att använda sig av biologisk-, kemiska eller till och med kärnvapen i kriget mot Ukraina.

”Tiger Team”, som gruppen kallas, har träffats tre gånger i veckan och har även börjat planera scenarion för aktion i den händelse att Ryssland väljer att invadera ett av Nato-medlemmarnas territorium, rapporterar New York Times.

De beredskapsplaner som ”Tiger Team” tagit fram fick följa med Joe Biden till Europa och de kommer att läggas fram för de allierade i Bryssel i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.