Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bloombergs miljardnota – vann inte en enda stat

Publiken kiknar av skratt när Trump hånar presidentaspiranten Michael Bloomberg.
Joe Biden.
Foto: XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Bernie Sanders.
Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: LIU JIE / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Mike Bloomberg.
Foto: MIAMI HERALD/TNS/ABACA / STELLA PICTURES/MIAMI HERALD/TNS/ABACA
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS
Mike Bloomberg.
Foto: MIAMI HERALD/TNS/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS
1 / 7

Efter en svag inledning av primärvalssäsongen fick Joe Biden revansch under supertisdagen. 

Han vann en majoritet av staterna, inklusive Texas. 

Men Bernie Sanders tog hem viktiga Kalifornien. 

Samtidigt står det klart att Michael Bloomberg drar tillbaka sin kandidatur.

Efter att ha inlett primärsvalssäsongen svagare än många förväntat stod Joe Biden för en rejäl comeback under supertisdagen. 

Än så länge har han vunnit i nio stater: Texas, Massachusetts, Minnesota, Virginia, Alabama, North Carolina, Tennessee, Arkansas och Oklahoma.  

Tidigare under natten höll Joe Biden tal i Los Angeles. 

– Det har varit en bra kväll, en bra kväll! Det finns en anledning att det kallas Super Tuesday. Det ser väldigt bra ut, säger han. 

– Den här kampanjen kommer tvinga Donald Trump att packa sina väskor. Den här kampanjen lyfter nu. 

Joe Bidens tal avbröts en kort stund efter att två kvinnor stormat scenen bärandes på ett plakat där man kunde läsa ”Let dairy die” (låt mjölkproduktionen dö, reds. anm.).  Efter att säkerhetsvakter fört bort kvinnorna fortsatte Joe Biden: 

– Det handlar om vår framtid och att leda det här landet, och världen igen. Vi är de förenade staterna. Det är dags för USA att resa sig igen. Vi kan tro igen, vi är bättre än den här presidenten. Så res er och ta tillbaka det här landet.

Här stormar kvinnorna scenen – och motas bort av Joe Bidens rådgivare och hans fru Jill Sanders.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna förs bort från scenen.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Biden: Det ser väldigt bra ut 

Bernie Sanders vann dock i den viktigaste delstaten, Kalifornien som har flest delegater. Han tog dessutom hem segern i ytterligare tre stater: Vermont, Colorado och Utah. 

En nöjd Bernie Sanders mötte sina väljare i Vermont efter att ha tagit två delstater, timmen före Kalifornien stängde vallokalerna. 

– I kväll säger jag med full säkerhet att vi kommer vinna nomineringen och vi kommer besegra USA:s farligaste president någonsin, säger han och publiken skanderar ”Bernie! Bernie!”. 

Bloombergs fiasko 

Elizabeth Warren har haft en tung Super Tuesday rakt igenom – och värre blev det när Joe Biden tog hem hennes hemstat Massachusetts. 

Miljardären Michael Bloomberg kom in i kampen under tisdagen – han har inte deltagit i de tidigare primärvalen. Han har satsat enorma summor på sin kampanj, siffror gör gällande att det handlar om hela fyra miljarder svenska kronor.

Det är mer än någon annan kandidat har satsat någonsin. Men hårdsatsningen lönade sig inte. Hittills har han bara tagit hem ett enda område, det amerikanska territoriet Samoa. Och på onsdagseftermiddagen svensk tid meddelade Bloomberg att han hoppar av primärvalsracet. Bloomberg stöder i stället Joe Biden.

President Donald Trump har under en tid hånat miljardären på Twitter. Bland annat har han lagt dräpande kommentarer om Bloombergs längd och kallat honom för ”Mini Mike”. 

Efter nattens val skrev Trump att Bloomberg var kvällens stora förlorare: 

”Hans politiska rådgivare tog med honom på en åktur. 700 miljoner dollar bortspolade, och han fick inget för det, förutom smeknamnet Mini Mike och ett förstört rykte”.

Varken Warren eller Bloomberg har oficiellt lämnat kampen om att bli presidentkandidat – men de flesta bedömare konstaterar att det från och med nu kommer bli ett race mellan Sanders och Biden. 

Under Super Tuesday blev det nya coronaviruset, som bröt ut i Kina vid årsskiftet, en viktig fråga för väljarna. 

En vallokalundersökning från NBC News visar att utbrottet påverkade väljarnas val inför valdagen. I fem delstater – Kalifornien, North Carolina, Tennessee, Texas och Virginia – uppgav drygt hälften av väljarna att det varit en viktig faktor i deras val av kandidat.


Detta är supertisdagen

• Tisdagen 3 mars röstar 14 delstater om presidentkandidaterna. Utöver valdagen i november räknas supertisdagen som den viktigaste i den amerikanska valkalendern. 

• Delstaterna som avlägger sina röster är Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont samt Virginia. Även demokrater utomlands samt territoriet Amerikanska Samoa röstar. 

• Totalt står fler än 1 357 delegater på spel, vilket motsvarar omkring 34 procent av det totala antalet. Delegaterna avgör vem som röstas fram som partiets kandidat under sommarens kongress.Då stänger vallokalerna

(Antalet delegater) 


01:00: Vermont (16) och Virginia (99)

02:00: Alabama (52), Maine (24), Massachussetts (91), Oklahoma (37), Tennesse (64), North Carolina (110)

02: 30: Arkansas (31)

03:00: Colorado (67), Minnesota (75)

04:00: Utah (29), Texas (228)

05:00: Kalifornien (415)

https://datawrapper.dwcdn.net/pgvGp/4/
Joe Biden leder i en majoritet av delstaterna.
Tomas Kvarnkullen rapporterar från Virginia om primärvalet.
Expressens Frida Stranne om nattens primärval i USA.
Alex Lange, ordförande i Democrats Abroad: "Det finns problem med hur amerikaner som bor utomlands beskattas".

TV: Bidens tabbe: Här tar han ”fel” fru

Se när han blandar ihop systern och hustrun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.