Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joe Biden träffade svenska regeringen

USA:s vicepresident Joe Biden togs emot av statsminister Stefan Löfven.
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden mötte de svenska ministrarna under torsdagen.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
På plan sju i regeringshögkvarteret Rosenbad diskuterade han bland annat flyktingkrisen, säkerhetsfrågor och internationella samarbeten.
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Under mötet serverades det kaffe, chokladkaka och frukt.
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN

USA:s vicepresident Joe Biden skickade tydliga signaler mot Ryssland under sitt besök i Sverige.

– Ingen ska kunna missförstå, varken herr Putin eller någon annan, att detta är okränkbart territorium. Punkt. Punkt. Punkt, sa han.

Dessutom sågade han idén om den nya gasledningen i Östersjön, "Nord Stream 2" – ett besked som lär reta upp den ryske presidenten.

– En dålig deal för Europa, säger Biden.

Vid 11.20 i dag togs vicepresidenten Joe Biden, som anlände till Sverige med Airforce 2 vid halv två-tiden i natt, emot av statsminister Stefan Löfven på röda mattan i Rosenbads entré.

Han var då nästan en timme försenad.  Strax efter klockan 13 kom Stefan Löfven och Joe Biden in till presskonferensrummet Bella Venezia i regeringshögkvarteret.

Biden som åt sen frukost serverades under mötet bara kaffe, chokladkaka och frukt.

Förutom Stefan Löfven och Annika Söder deltog också följande ministrar i mötet med Joe Biden:

Samordningsminister Ibrahim Baylan, försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Margot Wallström och klimat- och biståndsminister Isabella Lövin.

Dessutom medverkar statssekreterarna Emma Lennartsson och Hans Dahlgren, liksom Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall.

Ett 50-tal svenska journalister och tio amerikanska fanns på plats i pressrummet.

Stefan Löfven inledde och hyllade relationen mellan Sverige och USA.

– Jag tror att jag kan säga att relationen mellan Sverige och USA är starkare än någonsin, konstaterade statsministern.

"Hemsk sak att kalla någon"

Joe Biden råkade sedan kalla Stefan Löfven för president, men rättade sig snabbt – med ett skratt. Samma sak inträffade några minuter senare, men då kallade han plötsligt Löfven för "vice president".

– Jag degraderade dig visst. Det är hemsk sak att kalla någon vicepresident, säger Joe Biden som var på gott humör och skämtade med pressen under konferensen.

Han berättade sen att det hade förts långa samtal på Rosenbad, som inleddes med en diskussion om kampen mot IS där Sverige är en viktig del.

– Vi talade om vårt gemensamma engagemang för att stärka våra intressen runtom i världen, säger han.

Redan innan mötet hade Vita huset aviserat att man ville diskutera ämnet "energisäkerhet".

Och mycket riktigt valde Biden på presskonferensen att ifrågasätta den kontroversiella gasledningen "Nord Stream 2" - som ska gå från Ryssland genom Östersjön till Tyskland.

– En dålig deal för Europa.

Enligt vicepresidenten ska inget land kunna använda energi som påtryckningsmedel och i stället för rysk gas påpekade Biden att det också finns amerikansk naturgas.

Bara två frågor

Joe Bidens medarbetare bestämde inför presskonferensen att bara två frågor skulle få ställas i Stockholm. En av dem ställs av en amerikansk journalist, och en av en reporter från nyhetsbyrån TT: Vad han ville säga till svenskar som oroar sig över rysk aggression?

– Jag föreslår inte att Sverige ska gå med i Nato. Det är Sveriges sak, sa Biden men framföll flera Natoinsatser i Östersjön och upprepade löftet från besöket i Lettland:

– Vi anser inte att gränser kan kränkas, sade han och beskrev den "heliga förpliktelse" som Natoländerna har att försvara varandra, sa Biden och betonade partnerskapet mellan Nato och Sverige.

– Ingen ska kunna missförstå, varken herr Putin eller någon annan, att detta är okränkbart territorium. Punkt. Punkt. Punkt.

Under mötet diskuterades också Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd och vad det kan innebära.

Vicepresidenten tackade under presskonferensen regeringen för gästfriheten och sa att det var en ära att vara i Sverige, inte minst eftersom han själv kommer från Delaware.

Enligt Biden har Delaware nämligen en svensk historia och han nämnde ett besök som det svenska kungaparet gjorde i hans delstat Delaware för några år sedan till minne av att den första svenska kolonin upprättades i delstaten. Biden menade att många invånare fortfarande minns besöket.

Vicepresidenten, som avgår samtidigt som Barack Obama i höst, lämnar Sverige i eftermiddag och flyger då tillbaka till Vita huset i Washington D.C. Han har inför sitt besök i Stockholm varit i Turkiet, Lettland, Kosovo och Serbien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.