Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joe Biden stäms för vaccinkravet: ”Vi måste skydda Arizona”

Joe Bidens krav på vaccination
Mark Brnovich stämmer Joe Biden för de nya vaccinationskraven – som inte finns ännu.
Foto: BOB CHRISTIE / AP/ TT
Joe Biden tröttnade på alla som vägrar vaccinera sig och planerar att införa krav för att få upp vaccinationstakten igen.
Foto: ANDREW HARNIK / AP/ TT

Joe Biden och hans administration stäms för de nya kraven på coronavaccination.

Det är delstaten Arizonas justitieminister Mark Brnovich som försöker dra saken inför domare.

– Vi måste skydda inte bara Arizona utan hela USA, säger Brnovich.

Det var i förra veckan som Joe Biden meddelade sin nya linje när det gäller vaccinationerna. Alla statligt anställda ska vaccineras. All sjukvårdspersonal ska vaccineras. Alla företag med över 100 anställda ska kräva vaccination eller regelbundna – en gång i veckan – coronatester.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Flera republikanska guvernörer har hotat med att stämma administrationen och kämpa mot kraven. South Dakotas Kristi Noem till exempel twittrade: Vi ses i rätten. 

– Försök ni bara, var Joe Bidens svar på hoten.

Nu kommer den första stämningen. 

”Justitieminister Mark Brnovich tillkännagav att hans kansli stämmer president Biden och andra ämbetsmän i hans administration på grund av det okonstitutionella kravet på covid-19-vaccin”, skriver Arizona-republikanen i ett uttalande. Han skriver också att Biden ”återigen struntar i våra lagar och prejudikat för att driva sin radikala agenda”.

I en tweet kallar Brnovich – som kandiderar till senaten nästa år – vaccinationskravet för ett ”grovt federalt övertramp”.

https://twitter.com/GeneralBrnovich/status/1437840382662885376

Stämmer en regel som inte finns

CNN:s juridiska expert Jeffrey Toobin säger att Brnovich stämning är förhastad och kan ställa till problem för Arizona, eftersom exakta regler för vaccinationskravet inte har skrivits ännu.

– Det är en komplex fråga om reglerna för företag med över 100 anställda är tolererbara, men det går inte att svara på den frågan innan du har det faktiska regelverket, säger Toobin.

– Frågan är inte solklar åt något håll, men det är solklart att du inte kan stämma en regel som inte finns ännu.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.