Beskedet: Joe Bidens start sämst någonsin

Presidentkandidaten Bernie Sanders vann New Hampshires primärval.
Joe Biden.
Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE/STOCKHOLM. Joe Biden gav upp kampanjen i New Hampshire och lämnade delstaten redan före nattens primärval.

Förhandsfavoriten Elizabeth Warren landade långt under gränsen för att få med sig delegater från delstaten. 

– Vi är två stater in, med ytterligare 55 stater och territorium – och 98 procent av delegaterna kvar, skriver Elizabeth Warren på Twitter. 

Enligt CNN är Joe Bidens resultat det sämsta någonsin för en nuvarande eller före detta vicepresident. 

Veckan efter röstningskaoset i Iowa hölls ett nytt primärval, nu i New Hampshire. I regel befinner sig också kandidaterna i samma delstat – men inte Joe Biden.

Redan före primärvalet annonserade han att han i stället skulle hålla ett kampanjmöte i South Carolina. Anledningen var det sjunkande stödet. 

– Vi åker till South Carolina i kväll, sa Joe Biden, som planerade att befinna sig i New Hampshire, till flera medier före primärvalet.

– Jag tog en smäll i Iowa och jag kommer förmodligen ta en smäll här (New Hampshire)

Bidens resultat: 8,4 procent av rösterna

De skräcksiffror många förväntade sig för Joe Biden blev verklighet i New Hampshire. När röstningen var avslutad stannade kandidaten på 22 616 röster – 8,4 procent av rösterna. 

Det är sämre är både Elizabeth Warren (9,3) och Amy Klobuchar (19.7). Vann gjorde, precis som väntat Bernie Sanders på 25,8 procent, tätt följt av Pete Buttgieg (24,4).

Från South Carolina höll Biden ett tal – där han valde att se bortom hans misslyckande i de två inledande delstaterna.

– Vi har precis hört från de två första, av 50 delstater. Två av dem. Inte alla i nationen, inte hälften, inte en fjärdedel, inte tio procent – två. Två, sa Biden i sitt tal.

– Där jag kommer i från är det öppningsklockan, inte stängningsklockan. Kampen att avsluta Donald Trumps presidentskap är bara i början.

Elizabeth Warren var en av förhandsfavoriterna – som inte kom i närheten av att få med sig ett bra resultat. De dryga nio procenten var en bra bit från 15 procent som hon behövde för att få med sig delegater.  

Warren höll under natten ett tal där hon tackade sina anhängare – och gjorde klart att hennes kampanj fortsätter trots motgången. 

– Jag är här för att få stora saker gjorda. Vår bästa chans att slå Donald Trump är att få fram en kandidat som kommer att fungera. En kandidat som kan bygga en kampanj och ena vårat parti, sa hon och passade på att gratulera Amy Klobuchar.

– Jag vill gratulera min vän och kollega Amy Klobuchar för att hon har visat hur fel experterna har när de räknar bort en kvinna.

https://twitter.com/ewarren/status/1227423002490437635

Fullständigt ras

Men det är en kandidat som fullständigt rasat i stöd de senaste veckorna. Joe Biden har gått från 29,5 procent den 25 januari, till 19,8 före primärvalet i New Hampshire. 

Därför är primärvalen i Nevada och South Carolina väl välkommet för Biden, eftersom hans chanser att vinna i delstaterna bedöms vara betydligt större än New Hampshire.  

Iowa och New Hampshire var bara början. Nu tar vi den här kampanjen till Nevada och South Carolina, och vi kommer att ge allt vi kan”, skriver Joe Biden på Twitter, utan att nämna förlusten i New Hampshire. 

Biden-supportern Mary Hill, 47, tycker inte att Joe Biden övergett New Hampshire. ”Jag tror bara att han försöker få ett försprång och vara i gång i South Carolina”, säger hon.
Foto: Tomas Kvarnkullen

Bidensupportern Mary Hill, 47, stod på tisdagen utanför en av vallokalerna i Manchester och försvarade Bidens beslut att åka från delstaten långt före resultatet offentliggjordes. 

– Jag tycker inte att han överger New Hampshire. Jag tror bara att han försöker få ett försprång och vara i gång i South Carolina. Det är helt okej att han redan har lämnat, han har kampanjat hela året, säger hon. 

Joe Bidens fiasko i Iowa – slutade fyra

Därmed har Joe Biden misslyckats i både Iowa och New Hampshire – två delstater som beskrivs som viktiga för att utnämnas som demokraternas presidentkandidat och en direkt utmanare till Donald Trump. 

Enligt CNN är Joe Bidens start i primärvalen den sämsta någonsin för en före detta eller nuvarande vicepresident (2009-2017) aktivt kampanjat i New Hampshire. 

I South Carolina, som håller sitt primärval 29 februari, ligger Joe Biden före de övriga kandidaterna i opinionsundersökningarna. RealClearPolitics genomsnittliga siffror visar att Biden har stöd av 31 procent av väljarna med miljardären Tom Steyer strax efter på 18,5 procent.  

Så skiljer sig delstaternas val åt

• Under primärvalskampanjen håller delstaterna val antingen genom primärval eller nomineringsmöten, ett så kallat caucus. 

• Syftet är att fördela delegater till Demokraternas konvent i Milwaukee i sommar då partiets slutliga val som presidentkandidat utses.

• Omkring 4 000 delegater utses av väljarna och omkring 770 stycken är så kallade superdelegater, som själva väljer vilken kandidat de röstar på. 

• Under ett primärval har väljarna hela dagen på sig att rösta och avlägger sina röster utan att nödvändigtvis berätta vem man har röstat på. Antalet delegater en kandidat får avgörs av hur många röster de får. 

• Under ett caucus, som i Iowa, hålls i stället möten i skolor, kyrkor eller på andra platser. Där samlas väljare och diskuterar kandidaterna under några timmar för att sedan visa vem som ska få deras röst genom handuppräckning eller att ställa sig i grupper. 

• Enligt reglerna slås kandidater som inte får 15 procent av rösterna ut och väljare som ställt sig bakom en utslagen kandidat kan då rösta på sitt andrahandsalternativ. Det gör att den som får flest röster i den första omgången inte behöver vara den som vinner.

• Under primärvalet 2020 väljs kandidaterna vid caucus-förfarandet även i Nevada, North Dakota och Wyoming. 

• Utöver Iowa och New Hampshire som är de två första delstaterna är det som kallas Super Tuesday, den 3 mars, viktig eftersom väljare i 16 olika delstater, grupper eller territorier avlägger sina röster.

Sanders: ”Början på slutet för Trump”

Bernie Sanders tar hem primärvalet i New Hampshire – katastrofval för Biden och Warren.

Analys: Så var nattens primärval

Expressens Tomas Kvarnkullen och CNN:s Nadia Romero summerar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.