Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Joe Biden slår tillbaka mot rasistanklagelserna

Joe Biden. Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris. Foto: LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK / LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Under demokraternas debatt attackerades Joe Biden av rivalen Kamala Harris efter tidigare uttalanden om rasism.

Nu slår han tillbaka men även hans försvar kritiseras – för att vara just rasistiskt.

”Vår presidentkandidat måste ha ett språk när han talar om ras som är betydligt mer konstruktivt”, skriver senatorn Cory Booker på Twitter.

Under natten till fredagen hölls den andra debatten inför demokraternas primärval. Och det var här de riktigt namnkunniga kandidaterna drabbades samman, när Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris och Pete Buttigieg möttes.

Det mest omtalade ögonblicket blev när Kamala Harris, den första svarta kvinnan i senaten, attackerade Biden för tidigare kommentarer om kolleger på 1970-talet.

Biden har lyft fram ett gott samarbete med öppet rasistiska senatorer under hans tid som nybliven senator – något han fått utstå hård kritik för den senaste tiden.

– Jag tror inte att du är en rasist men kommentarerna var smärtsamma, sa Harris under debatten då hon i ett känslosamt anförande gick hårt åt den förre vice presidenten.  

Hon drog också upp Bidens tidigare ställning till ”busing”, en form av integrationsprojekt på 70-talet.

– Det finns stunder i historien där länder misslyckas med att försvara allas rättigheter, fortsatte hon och publiken i Miami jublade.

Biden försvarar sig

I debatten misslyckades Biden försvara sig och hade svårt att få fram sitt budskap. I efterhand har han nu kommenterat händelsen när senatorn medverkade vid event i Chicago.

– Jag hörde, lyssnade till och respekterar senator Harris. Men vi alla vet att 30 till 60 sekunder av ett utbyte i en kampanjdebatt inte kan göra rättvisa av en livstids arbete för medborgerliga rättigheter, sa Biden enligt AP.

USA:s förre vice president menade också att uppgifterna om att han varit emot projektet med ”busing” inte stämmer – utan mot det federala ingripandet i frågan. 

Men även när Biden försvarade sin gärning uttryckte han sig på ett sätt som kom att sporra ny kritik, rapporterar AP.

Senatorn föreställde sig en värld då folk skulle förstå ”att ett barn i en hoodie kanske skulle vara den näste hovpoeten och inte en gängbrottsling”.

Ordvalen fick Cory Booker, som även han ställer upp i primärvalen för att utmana Trump 2020, att reagera.

”Det handlar inte om en hoodie. Det handlar om en kultur som ser ett problem med att barn har på sig en hoodie från första början. Vår presidentkandidat måste ha ett språk när han talar om ras som är betydligt mer konstruktivt”, skriver senatorn från new Jersey i en tweet som får stor spridning under natten.

https://twitter.com/CoryBooker/status/1144726887643721730