Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joe Biden populärast inför Demokraternas primärval

Joe Biden var tidigare Obama vice president.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En del vill se Hillary Clinton ställa upp igen, men hon är ingen officiell kandidat.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Även Michelle Obama är populär, men inte heller hon har meddelat någon kandidatur.
Foto: YUI MOK / AP TT NYHETSBYRÅN

Den forne vicepresidenten Joe Biden har ett rejält försprång inför Demokraternas primärval i USA.

Det visar en färsk undersökning från ABC News.

Två på listan är Bernie Sanders – men även icke-kandidaterna Hillary Clinton och Michelle Obama finns med.

Nästa år, hösten 2020, är det nytt presidentval i USA. Då ska en demokrat ställas mot den sittande presidenten Donald Trump, och de senaste månaderna har de möjliga kandidaterna duggat tätt.

Flera politiker har offentliggjort sin kandidatur inför Demokraternas primärval.

Senast i raden är Joe Biden, som var Barack Obamas vice president januari 2009–januari 2017. Han meddelade tidigare i veckan att han ställer upp. Många demokrater ser Biden som en förvaltare av Obamas arv, och hoppas att han ska kunna återskapa den liberalism som präglade Barack Obamas tid som president.

Joe Biden i topp inför primärval i USA

En färsk undersökning från ABC News och Washington Post visar också på att Joe Biden är populärast. När demokrater och oberoende politiker som lutar åt vänster får frågan vem de helst vill se som Demokraternas presidentkandidat 2020 svarar 17 procent Joe Biden.

https://twitter.com/ABC/status/1122351102047944705

Tvåa på listan är Bernie Sanders. Även han är en namnkunnig demokrat, som inför valet 2016 var nära att bli Demokraternas presidentkandidat – men som slogs av Hillary Clinton i sista stund.

Elva procent av de tillfrågade vill att han utmanar Donald Trump.

Trea på listan – med fem procent av rösterna – kommer Pete Buttigieg, i dag borgmästare i South Bend, Indiana.

Hillary Clinton och Michelle Obama på listan

På fjärde plats kommer tre personer, alla med fyra procent var:

Kamala Harris, en högröstad Trump-kritiker som i dag är senator för Kalifornien. Hon är populär framför allt bland kvinnor, minoriteter och yngre väljare.

Beto O’Rourke, tidigare kongressledamot från Texas.

Elizabeth Warren, senator för Massachusetts. Hon har varit en framträdande person i Demokraterna och är professor i juridik vid Harvard.

Även New Jersey-senatorn Cory Booker och Minnesota-senatorn Amy Klobuchar samt de två icke-officiella kandidaterna Hillary Clinton och Michelle Obama finns med på listan, alla med en eller två procent var, skriver ABC News.

Mycket kan dock ändras innan det är dags att välja en kandidat – enligt tv-kanalen är det 35 procent av de tillfrågade som inte har någon åsikt ännu. Dessutom är det inte förvånande att de två mest namnkunniga politikerna hamnar i topp, skriver ABC News.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.