Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joe Biden om upploppen i Nordirland: ”Bekymrade”

USA:s president Joe Biden är bekymrad över våldsamheterna i Nordirland.
Foto: CNP / POLARIS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Torsdagskväll i Belfast. Kravallpolisen har satt upp en barrikad bär nära fredsmuren mellan protestanter och katoliker i västra Belfast, där ungdomsgäng från de båda grupperna drabbat samman i våldsamheter mot varandra och polisen.
Foto: PETER MORRISON / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Joe Biden har irländska rötter och har länge engagerat sig i den bräckliga fredsprocessen. 

Nu skakas presidenten av de värsta våldsamheterna som huvudstaden Belfast har upplevt på åratal. 

”Vi är bekymrade över våldet i Nordirland”, säger Vita huset i ett uttalande. 

Sedan i fredags förra veckan skakas Nordirland av upplopp och kravaller. Bilder från huvudstaden Belfast visar bilar som sätts i brand med bensinbomber och ungdomsgäng som drabbar samman med kravallutrustad polis. 

Unionister, som är lojala mot Storbritannien, pekas ut som ansvariga. 

Biden står ”stadig” i sitt stöd för välmående Nordirland

USA:s president Joe Biden har tidigare lyft fram sitt irländska påbrå och engagerat sig i den nordirländska fredsprocessen mellan unionister och republikaner, som vill se ett enat Irland. 

Nu har Vita husets pressekreterare, Jen Psaki, släppt ett uttalande kring situationen, rapporterar The Guardian.

”Vi är bekymrade av våldet i Nordirland”, står det i uttalandet som betonar att Joe Biden är ”stadig” i sitt stöd för ett ”säkert och välmående Nordirland där alla gemenskaper har en röst och tjänar på den svårt vunna freden”. 

Joe Bidens kritik mot Brexitavtalet 

Under förra året uppmanade Joe Biden Storbritanniens premiärminister om att Brexitavtalet måste respektera fredsavtalet på Nordirland och inte leda till en ny skarp gräns mot Irland. 

”Jag är djupt bekymrad över våldsscenerna i Nordirland, speciellt attackerna mot den nordirländska polisen som skyddar allmänheten och affärsrörelser, attackerna mot en bussförare och misshandeln mot en journalist. Sättet att lösa skillnader är genom dialog, inte våldsamheter eller kriminalitet”, skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Twitter under onsdagskvällen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.