Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joe Biden kan få svårt att hålla sina klimatlöften

Har presenterat en flerpunktsplan för hur USA ska jobba för att rädda klimatet.
Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare i det internationella klimatarbetet.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Center.
Foto: MIKAEL AXELSSON / MIKAEL AXELSSON
Åsa Knaggård, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet som forskar om miljö- och klimatpolitik.
Foto: PRIVAT
USA:s tillträdande president Joe Biden.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps fyra år vid makten har varit en ”katastrof” för klimatarbetet, anser klimatexperter.

Trump har tagit ut USA ur det internationella klimatsamarbetet, avskaffat miljöregleringar och monterat ned naturvårdsarbetet i USA.

Vissa experter hoppas nu att Joe Biden ska ”ge ny energi” åt klimatarbetet, medan andra fruktar att kongressen ska stoppa hans planer.

Här ger tre klimatexperter sin syn på maktskiftet i USA.

Line Gordon, chef för det tvärpolitiska forskningscentret Stockholm Resilience Center:

KONSUMTION

– Det är en väldig segregation i USA. Där finns många kloka industrier och konsumenter som driver på klimatarbetet i positiv riktning. Samtidigt finns andra som inte tror på klimatomställning och konsumerar på ett helt ohållbart sätt.

– Trump driver på uppdelningen i samhället. Tilltron till forskning har underminerats under Trump. Han ökar klyftan mellan dem som tror på vetenskap och dem som tror på alternativa fakta. Det gynnar inte klimatarbetet.

– Biden sänder väldigt positiva signaler. Hans valkampanj var till stor del baserad på klimatfrågan.

NATUR

– Trump har konsekvent monterat ned naturvårdsarbetet och minskat investeringar i förnybar energi. Vissa delstater och städer upprätthåller klimatarbetet, men investeringen på nationell nivå har varit mycket dålig.

– Biden aviserar stora miljösatsningar. Han lovar att inrätta nya och stora naturskyddsområden.

INDUSTRI

– Många amerikanska företag verkar på den globala marknaden och har fortsatt med det internationella klimatsamarbetet trots motsatta signaler från Trump-administrationen. Industrierna i USA fortsätter att släppa ut. Det behövs nationella investeringar för klimatomställning, men de har avstannat. Biden lovar ändring också på den punkten.

INTERNATIONELL POLITIK

– USA:s klimatpolitik har på många plan varit en katastrof under Trump. Han står inte bakom Parisavtalet och det internationella samarbetet.

– När USA nu återansluter sig till Parisavtalet, som Biden lovar, är det mycket viktigt steg för världen. Kina och Japan har redan satt upp mål att bli klimatneutrala, Indien och Ryssland kanske ansluter sig. Vi har en chans att klara Parisavtalets mål, bara för ett par veckor sedan verkade det helt hopplöst.


Åsa Knaggård, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet som forskar om miljö- och klimatpolitik:

NATUR

– Trump tillsatte en mycket klimatskeptisk chef för EPA, det amerikanska Naturvårdsverket. Det innebar att man begränsade en del av EPA:s arbete, till exempel att driva frågor och att ta fram statistik som visar på problem.

– Trump har satsat på fracking. Biden ville fasa ut fossila bränslen, fracking är en del av detta.

– Under Trump var det en katastrof på nationell nivå när det gäller miljöarbetet. Bidens retorik signalerar stora förändringar.

INTERNATIONELL POLITIK

– Retoriken känns igen från när Obama vann. Det fanns högt ställda förväntningar på en svängning i USA:s klimatpolitik. Men Obama klarade inte det för att kongressen satte stopp.

– Jag ser likheter nu. Inte alls säkert att Biden kan göra så mycket som han lovar. Han kan skriva under Parisavtalet, men det måste godkännas av kongressen. Och det står och väger om Republikanerna får majoritet i senaten.

KONSUMTION

– Trump har sänt väldigt tydliga signaler att han är klimatskeptiker. Det har påverkat människors beteende, ord betyder något. Biden talar om det på ett helt annat sätt.

FORSKNING

– Trumps politik slog väldigt hårt mot klimatforskningen. Man ströp bidrag. Många forskare kände sig begränsade och flyttade utomlands där de fick bättre villkor. 

– Biden försöker redan återupprätta tilltron till forskning, särskilt när det gäller covid-19. Han signalerar också att han vill satsa mer på klimatforskning.


Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare i det internationella klimatarbetet:

INTERNATIONELL POLITIK

– USA lämnade officiellt Parisavtalet först förra veckan. Fram till dess deltog de fullt ut och det var amerikanska kolleger måna om att framhålla. Men USA bidrog inte finansiellt till utvecklingsländers omställningsprocess, de höll inne betalningar till Gröna klimatfonden.

– Jag ser fram emot att USA under Biden kommer tillbaka till det internationella samarbetet med ny kraft och energi. Det ger ny kraft i de globala klimatförhandlingarna om världens största ekonomi och näst största utsläppare är tillbaka med full styrka.

– Signalerna från Biden visar att vi kan vänta oss fördjupat samarbete med USA, både bilateralt och genom EU. EU, USA, Kina och andra stora ekonomier kan enas för att skynda på den globala omställningen.

NATUR

– Vi har sett hur Trump-administrationen har dragit tillbaka regleringar på klimat- och miljöområdet och stramat åt klimatarbetet på olika sätt. Med Biden blir det ändring. Han återinför tidigare regleringar eller tar fram nya, det pågår stor utveckling på det här området.

INDUSTRI

– Också under Trump-administrationen har vi sett stort miljöengagemang i industri- och finanssektorn i USA. Och på lokal och regional nivå i städer och delstater. Det finns också en motrörelse mot administrationen med företag och andra aktörer som står upp för Parisavtalet.

Joe Biden höll ett möte om coronaläget i USA under måndagen – se det här: "Valet är över – vi kan rädda tiotusentals liv".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.