Joe Biden: Fanns inga skäl till att stanna kvar

Joe Bidens första ord efter att USA lämnat Afghanistan
USA:s president Joe Biden under tisdagens tal.
Foto: STEFANI REYNOLDS - POOL VIA CNP / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Talibanska styrkor på Kabuls flygplats.
Foto: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
Talibaner på Kabuls flygplats efter att USA lämnat landet.
Foto: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES
USA:s president Joe Biden under tisdagens tal.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

I ett tal på tisdagen försvarade Joe Biden beslutet att lämna Afghanistan och lyfte fram den kaotiska evakueringen som en ”extraordinär framgång”.

– Ingen nation har någonsin gjort något som liknar det.

USA:s president Joe Biden har fått svidande kritik för evakueringen från Afghanistan. Hundratals amerikanska medborgare och tusentals afghaner som hjälpt amerikanerna är fortfarande fast i landet. Dussintals afghaner och 13 amerikanska soldater dog i en terrorattack på flygplatsen i torsdags.

Bidens deadline har också beskyllts för att vara politiskt snarare än militärt motiverad.

Presidenten har hållit en låg profil i stormen, men på tisdagen slog han tillbaka mot kritikerna och lyfte fram evakueringen som en ”extraordinär framgång” med totalt 120 000 människor som med USA:s hjälp kunnat lämna Afghanistan.

– Den siffran är mer än dubbelt så hög som de flesta experter trodde var möjligt. Ingen nation har någonsin gjort något som liknar det genom historien, sade Biden.

När Joe Biden beordrade tillbakadragandet var hans antagande att de afghanska säkerhetsstyrkor som USA tränat och utrustat skulle vara en stark motståndare till talibanerna.

Det antagandet slog fel. Men Biden säger att han hade beordrat det nationella säkerhetsrådet att förbereda sig även på ett svagare motstånd mot talibanerna än väntat.

– Vi var redo när Afghanistans folk såg sin regering kollapsa och sin president fly och ge landet till talibanerna.

Skyller på Trump

Enligt Biden har USA:s regering sedan i mars vid 19 tillfällen vänt sig till amerikaner i Afghanistan med varningar och erbjudanden om att lämna landet. 

När evakueringen inleddes i mitten av augusti identifierades över 5 000 amerikanska medborgare som tidigare valt att stanna men som nu ville ut.

– Vår operation fick ut mer än 5 500 amerikaner, sade Biden.

Nu återstår enligt presidenten ett par hundra amerikaner som vill lämna Afghanistan.

Biden tog upp att det var hans företrädare Donald Trump som gjorde en överenskommelse med talibanerna om att dra sig tillbaka den 1 maj i år.

– Den innehöll inget krav på att talibanerna skulle samarbeta med den afghanska regeringen. Men den godkände frisläppandet av 5 000 fångar förra året, däribland några av talibanernas högsta befälhavare. 

Biden: Inget skäl att stanna

Att bryta överenskommelsen hade inneburit en stor risk för amerikanska trupper, menar han. Om man hade stannat kvar hade man behövt skicka tiotusentals nya soldater till landet.

– När jag tillträdde var talibanerna i sin militärt starkaste position sedan 2001 och kontrollerade eller stred om mer än halva landet. Den tidigare administrationens överenskommelse sade att om vi höll fast vid en deadline 1 maj skulle talibanerna inte attackera amerikanska trupper. Men om vi stannade gällde inte det. 

Enligt presidenten har inte USA längre något vitalt intresse av att fortsätta insatsen. USA:s mål med kriget i Afghanistan, att förhindra nya attacker mot amerikansk mark, uppnåddes enligt honom för längesedan, bland annat genom att Usama bin Ladin dödades. 

Talibanernas övertagande av Afghanistan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.