Joe Bidens uttalande på lördagen är ett tydligt ställningstagande i en känslig fråga. Uttalandet riskerar att öka spänningarna mellan USA och Turkiet, som förnekar ett systematiskt dödande i dåvarande osmanska riket 1915 och ifrågasätter antalet offer.
Reaktionerna från Turkiet lät inte vänta på sig. Landets president Erdogan säger att debatten är ”politiserad av tredje part”, uppger nyhetsbyrån AFP.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger i ett uttalande att landet ”inte kommer att ta lektioner från någon om vår historia”, uppger nyhetsbyrån AFP.
”Kraftfullt steg”
Redan i oktober 2019 röstade en majoritet i USA:s representanthus för att erkänna folkmordet. Joe Biden är den förste presidenten i landet att offentligt kalla händelsen för ett folkmord.
Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan hyllar erkännandet som ett ”kraftfullt steg”, uppger AFP.
Omkring 1,5 miljoner människor dödades i folkmordet som inleddes 1915.
Linde: Massövergreppen
Utrikesminister Ann Linde (S) konstaterar på lördagen att Sveriges ambassadör i Armeniens huvudstad Jerevan har deltagit vid den årliga ceremonin för att hedra offren från 1915.
”Jag noterar president Bidens erkännande av massövergreppen mot den armeniska folkgruppen och andra minoriteter år 1915 som ett folkmord. Det råder ingen tvekan om att det begicks fruktansvärda massakrer mot den armeniska folkgruppen och andra andra minoriteter i det sönderfallande Osmanska riket under tiden för det första världskriget”, skriver Linde i ett uttalande till TT.
Linde skriver att skildringarna vittnar om skoningslös grymhet, men regeringen väljer inte att kalla händelsen för folkmord.