Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joe Biden erkänner folkmordet på armenier

Joe Bidens uttalande på lördagen är ett tydligt ställningstagande i en känslig fråga.
USA:s president Joe Biden.
Foto: ANNA MONEYMAKER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ann Linde, utrikesminister.
Foto: IGOR KOVALENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Joe Biden erkänner folkmordet på armenier 1915 i ett uttalande som publicerats på Vita husets hemsida.

Biden kallar i uttalandet massakern på armenier och andra kristna minoriteter som assyrier, syrianer och pontiska och anatoliska greker i dåvarande osmanska riket för ”ett folkmord”.

Sverige väljer fortfarande att inte kalla det för folkmord.

Joe Bidens uttalande på lördagen är ett tydligt ställningstagande i en känslig fråga. Uttalandet riskerar att öka spänningarna mellan USA och Turkiet, som förnekar ett systematiskt dödande i dåvarande osmanska riket 1915 och ifrågasätter antalet offer.

Reaktionerna från Turkiet lät inte vänta på sig. Landets president Erdogan säger att debatten är ”politiserad av tredje part”, uppger nyhetsbyrån AFP.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger i ett uttalande att landet ”inte kommer att ta lektioner från någon om vår historia”, uppger nyhetsbyrån AFP. 

”Kraftfullt steg”

Redan i oktober 2019 röstade en majoritet i USA:s representanthus för att erkänna folkmordet. Joe Biden är den förste presidenten i landet att offentligt kalla händelsen för ett folkmord.

Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan hyllar erkännandet som ett ”kraftfullt steg”, uppger AFP.

Omkring 1,5 miljoner människor dödades i folkmordet som inleddes 1915.

Linde: Massövergreppen

Utrikesminister Ann Linde (S) konstaterar på lördagen att Sveriges ambassadör i Armeniens huvudstad Jerevan har deltagit vid den årliga ceremonin för att hedra offren från 1915.

”Jag noterar president Bidens erkännande av massövergreppen mot den armeniska folkgruppen och andra minoriteter år 1915 som ett folkmord. Det råder ingen tvekan om att det begicks fruktansvärda massakrer mot den armeniska folkgruppen och andra andra minoriteter i det sönderfallande Osmanska riket under tiden för det första världskriget”, skriver Linde i ett uttalande till TT.

Linde skriver att skildringarna vittnar om skoningslös grymhet, men regeringen väljer inte att kalla händelsen för folkmord.

Här ramlar Joe Biden – tre gånger

USA:s president snubblade flera gånger på några sekunder när han var på väg in i Air Force One 19 mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.