Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Joe Biden utmanar Donald Trump i valet

Joe Biden. Foto: LISA HORNAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden har nu meddelat att han kommer att försöka bli USA:s nästa president.

Därmed lär demokraten bli en frontfigur inför presidentvalet 2020.

– Allt som har gjort Amerika till Amerika är på spel, säger han i en video.

På torsdagen kommer det förväntade, och av många efterlängtade, beskedet att den tidigare vice presidenten Joe Biden kommer att försöka bli Demokraternas val för att utmana Donald Trump om presidentposten.

– Vi är i strid för vår nations själ. Jag tror att historien kommer att se tillbaka på de här fyra åren med den nuvarande presidenten och allt han omfamnar som ett avvikande ögonblick, säger han i en video som släpptes under torsdagen.

– Men om vi ger Donald Trump åtta år i Vita huset, kommer han för evigt och fundamentalt att förända det här landets karaktär, vilka vi är, och jag kan inte stå och se på när det händer.

Han pratar om vidare om att allt som gjort Amerika till Amerika står på spel. 

– Det viktigaste av allt – vi får inte glömma vilka vi är, det här är Amerika, säger han.

Ses som en förvaltare av Obamas arv

Biden, 76, ses av många demokrater som en förvaltare av Barack Obamas arv, och många tror och hoppas att han skulle kunna återskapa den liberalism som speglade Obamas presidenttid. 

Han har benämnt sig själv som en ”Obama-Biden-demokrat”. 

Joe Biden kommer nu, tillsammans med 19 andra demokratiska kandidater, göra upp om att bli partiets presidentkandidat. 

Han har försökt tidigare, inför valet 1988, men då drog han sig ut året innan. Då hade det bland annat framkommit att han kopierat delar ur andra kända ledares tal.

Donald Trump. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Biden var vice president när Obama var vid makten. Foto: CHARLES DHARAPAK / AP

Andra gången han försökte bli partiets kandidat var 2008 – då mot Barack Obama. Han drog sig återigen ut och blev då i stället vicepresidentkandidat, och efter det vicepresident mellan åren 2009 och 2017. 

Joe Biden har flera gånger hamnat i toppen av undersökningar om vilka favoriter demokratiska väljare har inför det kommande presidentvalet. Han tros också kunna bli en stark utmanare till presidenten Donald Trump. 

Presidenten tog till Twitter under torsdagen för att kommentera att Joe Biden gett sig in i fighten.

”Välkommen till loppet sömnige Joe. Jag hoppas bara att du har intelligensen, har länge tvivlat, att ha en framgångsrik premiärkampanj. Det kommer bli smutsigt – du kommer ha att göra med personer som verkligen har några sjuka och tokiga idéer. Men om du klarar dig så ses vi vid startporten!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1121388967444799488

Barack Obamas ord om Biden 

Efter att Joe Biden officiellt deklarerat att han ställer upp som presidentvalkandidat gick Barack Obama ut och berömde sin tidigare vice president. 

– President Obama har länge sagt att valet av Joe Biden som sin medkandidat 2008 var ett av de bästa beslut han någonsin har tagit, säger Katie Hill, en talesperson för Obama i ett uttalande, skriver The Hill.  

Obama har dock fortfarande inte givit sitt officiella stöd till någon av de 21 demokrater som meddelat att de ställer upp – men han har inte talat om någon lika positivt som han gjort om Joe Biden, skriver The Hill. 

– Han litade på vice presidentens kunskap, insikt och omdöme genom två kampanjer och genom hela presidentskapet. De två skapade ett speciellt band under de senaste tio åren, och står varandra fortsatt nära i dag, säger Katie Hill vidare. 

Joe Biden själv säger att han har bett Barack Obama att inte stödja honom. 

– Vem som än vinner nomineringen bör vinna den på sina egna meriter, säger Joe Biden enligt The Hill.