Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jobbagentur i Ukraina utnyttjar asylsystemet

Migrationsverket utnyttjas av en ukrainsk jobbagentur, visar en granskning av Ekot.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En ukrainsk jobbagentur utnyttjar Sveriges asylsystem, visar en granskning av Ekot.  

Agenturen säljer jobbresor till Sverige, men väl här har personer uppmanats att söka asyl – med falska berättelser.

– De sa att jag skulle säga att jag söker asyl och så fick jag en berättelse som jag skulle berätta för Migrationsverket, säger Nasarji till Sveriges Radio. 

Under tiden ens asylansökan prövas har man rätt att arbeta samt rätt till mat och boende, något den ukrainska jobbagenturen Pelekh Agency utnyttjat, visar Ekots granskning. Företaget säljer jobbresor där mat, transport och boende ska ingå. I Sverige har det visat sig att mat och boende tillhandahålls av Migrationsverket. 

Ekot har pratat med flera personer som berättar att de uppmanats att söka asyl, med en påhittad historia från företaget. Företaget bekräftar öppet detta när Ekots reporter låtsas söka jobb på företaget. 

– Du får en asylberättelse som du ska lära dig utantill och berätta för Migrationsverket. Men med 99 procent säkerhet kommer du inte få asyl, men medan ditt ärende utreds får du tillstånd att arbeta, det är så det går till, säger en kvinna på företaget. 

Migrationsverket har polisanmält företaget

Migrationsverket har gjort polisanmälningar efter att asylsökande sökt upp myndigheten och berättat om vad som hänt. 

– Det som Migrationsverket har fått uppgift om är att man betalt hundratals Euro för att få transport, jobb och boende i Sverige och att det sedan vid ankomst till Sverige rör sig om vårt ankomstboende för asylsökande, säger Lisa Hultin Knutas, nationell samordnare mot människohandel på Migrationsverket.

1 600 flyktingar skickas till obebodd ö

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.