Fredrik Neij, i mitten, jobbade med Pirate Bay-sajten från rättssalen. Foto: SCANPIX
Fredrik Neij, i mitten, jobbade med Pirate Bay-sajten från rättssalen. Foto: SCANPIX

Jobbade på sajten under rättegången

Publicerad
Uppdaterad
Fredrik Neij, åtalad i den uppmärksammade The Pirate Bay-rättegången, ordnade med sajten från rättssalen - mitt under pågående förhandling.
- En server var nere och jag startade om den, säger Neij till Expressen.se.
Han står åtalad för medhjälp till upphovsrättsbrott i rättegången mot grundarna av The Pirate Bay.
Ändå hade han på tisdagen möjlighet att ordna med sajten – direkt från rättssalen.
Under måndagskvällen låg The Pirate Bays sajt nere, något som ingen hade möjlighet att åtgärda just då, förklarar Fredrik Neij för Expressen.se under lunchpausen.
Det står på Bloggy att du ”fixade” The Pirate Bay från rättssalen, vad betyder det?
- Det var en server som var nere så webbsidan har legat nere under natten. jag ringde i går kväll men ingen kunde gå ned till serverhallen då, så det blev i dag i stället, svarar Fredrik Neij.

Startade servern

Vad gjorde du?
- Jag bara satte igång det hela igen så att folk kan komma in på sajten.
Och det kunde du göra från rättssalen?
- Ja, vi har ju internetuppkoppling så det var inga problem. Dessutom följer jag rapporteringen om rättegången.
The Pirate Bay, TPB, är en av världens största fildelningssajter, där man bland mycket annat kan hitta tv-serier, film, musik och annat.

Olagligt eller inte?

Det innebär inte att TPB har allt material på sina servrar, utan att man tillhandahåller så kallade torrentfiler.
En torrentfil hjälper ett program i användarens dator att hämta ned material från annat håll än TPB – filen blir som en vägvisare till rätt server, där materialet finns.
Många av de drabbade menar att det är olagligt, däribland film- och musikbranschen.
Användarna och de som jobbar med TPB håller inte med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag