Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jobb-spricka - när S profilerar sig i arbetsfrågan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
BORGFREDEN HOTAD. När Socialdemokraterna vinner mark i jobbfrågan, leder det till splittring i alliansen uppger källor till Dagens Industri. En anledning uppges vara att finansminister Borg stoppar alla budgetöverskridande förslag från Björklund (FP), Lööf (C) och Hägglund (KD).

Inbördes strid i alliansen när S profilerar sig i arbetsfrågan

Socialdemokraternas jobbfokus sätter fingret på regeringens svaga punkt.

Därför rasar nu interna konflikter mellan allianspartiledarna, skriver Dagens Industri.

Socialdemokraterna har på senare tid gått kraftigt framåt i opinionen. Stefan Löfven har sedan han tillträtt som partiledare lyft jobbfrågan som en av de viktigare.

Som svar besöker i dag statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg företaget Suxess ERV i Enköping. Besöket är den första etappen i en större turné där jobbfrågan ska lyftas och fokus ska riktas mot de positiva sysselsättningseffekter som regeringens reformer har fått.

Men frågan är om det är tillräckligt.

Enligt Di:s källor finns nu en växande oro inom regeringen över att jobbpolitiken inte har varit tillräcklig.

- Hela regeringens jobbpolitik har byggt på att öka utbudet av arbetskraft. Genom att göra det mer lönsamt att arbeta skulle vi pressa ut arbetskraft och på så sätt öka sysselsättningen. Men så har det inte blivit, säger en centralt placerad källa till Di.

"Reinfeldt är väldigt tydlig"

Stigande arbetslöshet i kombination med pressat opinionsläge för de tre mindre partierna ökar spänningen. Enligt källor till Di motsätter sig Moderaterna flera initiativ av de andra partierna.

- Nu handlar det om att göra minst fel innan nästa val. Fredrik Reinfeldt är väldigt tydlig i utvecklingssamtalen med ministrarna: Det är bättre att inte göra något alls än att göra fel, säger en källa till Di.

Samtidigt ska Anders Borg blockera alla förslag som påverkar budgeten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.