BORGFREDEN HOTAD. När Socialdemokraterna vinner mark i jobbfrågan, leder det till splittring i alliansen uppger källor till Dagens Industri. En anledning uppges vara att finansminister Borg stoppar alla budgetöverskridande förslag från Björklund (FP), Lööf (C) och Hägglund (KD).
BORGFREDEN HOTAD. När Socialdemokraterna vinner mark i jobbfrågan, leder det till splittring i alliansen uppger källor till Dagens Industri. En anledning uppges vara att finansminister Borg stoppar alla budgetöverskridande förslag från Björklund (FP), Lööf (C) och Hägglund (KD).

Jobb-spricka - när S profilerar sig i arbetsfrågan

Publicerad

Inbördes strid i alliansen när S profilerar sig i arbetsfrågan

Socialdemokraternas jobbfokus sätter fingret på regeringens svaga punkt.

Därför rasar nu interna konflikter mellan allianspartiledarna, skriver Dagens Industri.

Socialdemokraterna har på senare tid gått kraftigt framåt i opinionen. Stefan Löfven har sedan han tillträtt som partiledare lyft jobbfrågan som en av de viktigare.

Som svar besöker i dag statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg företaget Suxess ERV i Enköping. Besöket är den första etappen i en större turné där jobbfrågan ska lyftas och fokus ska riktas mot de positiva sysselsättningseffekter som regeringens reformer har fått.

Men frågan är om det är tillräckligt.

Enligt Di:s källor finns nu en växande oro inom regeringen över att jobbpolitiken inte har varit tillräcklig.

- Hela regeringens jobbpolitik har byggt på att öka utbudet av arbetskraft. Genom att göra det mer lönsamt att arbeta skulle vi pressa ut arbetskraft och på så sätt öka sysselsättningen. Men så har det inte blivit, säger en centralt placerad källa till Di.

"Reinfeldt är väldigt tydlig"

Stigande arbetslöshet i kombination med pressat opinionsläge för de tre mindre partierna ökar spänningen. Enligt källor till Di motsätter sig Moderaterna flera initiativ av de andra partierna.

- Nu handlar det om att göra minst fel innan nästa val. Fredrik Reinfeldt är väldigt tydlig i utvecklingssamtalen med ministrarna: Det är bättre att inte göra något alls än att göra fel, säger en källa till Di.

Samtidigt ska Anders Borg blockera alla förslag som påverkar budgeten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag